Alta IF er fortsatt fylkets største grasrotmottaker med sine 859 registrerte givere som sørget for 434.370 kroner fra Norsk tipping i fjor. BUL følger som nummer to, mens Komsa sjakklubb overraskende nok var tredjestørst i Alta.

Sjakklubben fikk i fjor 162.416 kroner fra sine 82 grasrotgivere. Det betyr at disse giverne i snitt har spilt for nesten 40.000 kroner hos Norsk tipping i fjor. Fem prosent av innsatsen går til grasrotmottakeren.

Styreleder i Komsa sjakklubb, Ole Petter Haugen, sier de har vært aktive i jobben med å få grasrotgivere.

- Jeg ser vi har lyktes godt med jobben. 82 givere og totalt over 160.000 kroner er vi naturligvis veldig godt fornøyd med, sier Haugen og forteller at Komsa sjakklubb har om lag ti aktive medlemmer.

- Noe av pengene vi har fått tidligere har vi brukt til å reise på mesterskap og turneringer. Ellers har vi stående litt penger på konto, sier sjakkspilleren.

40.000 i snitt

Grasrotmottakerne får fem prosent av det giverne spiller for. De 82 giverne til Komsa sjakklubb har i snitt spilt for nesten 40.000 kroner i 2012. Haugen forteller at han ikke har oversikt over hvem som støtter sjakklubben. Heller ikke om de har noen store spillere på lista.

- Jeg kjenner ikke til at det er noen som spiller veldig stort, og at det er årsaken. Men jeg ser at vi har hatt en økning på de siste utbetalingene, sier han.

I 2011 fikk sjakklubben totalt 93.000 kroner mot årets 162.000. Ved årsskiftet 2010/2011 hadde de 30 givere, ett år senere var antallet oppe i 53, mens det 1. januar i år altså var 82 spillere som hadde valgt Komsa sjakklubb som mottaker. Samme antallet hadde de 1. september, men i løpet av de fire siste månedene har disse spillerne bidratt med 20.000 mer enn de foregående fire månedene.

Mange uregistrerte

Kommunikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping sier kun 807.000 av selskapet 2,1 millioner kunder har registrert sin grasrotmottaker.

- Det ligger helt klart et potensiale ute blant våre kunder så mitt budskap til lag og foreninger er at en vervekampanje kan fortsatt være veldig verdifull. Det hjelper ikke at bare vi sender ut kampanjer, det handler om å synliggjøre seg og fortelle våre kunder at det er gratis. At det ikke går ut over innsatsen eller premien. Det handler kun om å støtte din lokale klubbe eller det du brenner for, sier Jødahl.

Bodø/Glimt nummer to

Vålerenga fotball er landets største grasrotmottaker og fikk i fjor knappe 2,6 millioner overført. Bodø/Glimt fikk vel 1,34 millioner og ligger på andreplass fulgt av Sarpsborg 08, Lillestrøm og Lørenskog IF som alle bikker millionen i utbetaling.

På topp-20-lista i Norge er 18 av de øverste tilknyttet idretten. Lions club Fredrikstad tar niendeplassen med sine 780.000 kroner, mens Kattens vern i Bergen ligger som nummer ti og fikk 763.000 kroner.

- Jeg har ingen statistikk på det, men det aller meste av de 340 millionene som er fordelt går til idretten, sier Jødahl.

Totalpotten er økt fra 296 millioner i 2011.

- Mange flere har registrert mottaker, men som sagt er det veldig mye potensiale igjen der ute, avslutter Roar Jødahl.