Mattilsynets temperaturkrav gjelder kun kjøle- og frysevarer. Glovarmt butikklokale er mer et spørsmål om HMS for de ansatte, sier Kim Stene i Mattilsynet Region nord.

Om tørrvarer som sjokolade heter det at de skal «oppbevares forsvarlig,» og Stene sier at mange varer kommer med en veiledende anbefaling på oppbevaringstemperatur.

Mindre delikat

– Det er ikke noe farlig som skjer med sjokoladen, det er mer et spørsmål om kvalitet. Slik temperatur vil kunne ødelegge de gode egenskapene, på samme måte som når man legger smeltet sjokolade i kjøleskapet. Etterpå er den ikke like delikat med samme fine konsistens, sier Stene.

Men stort sett er varmeproblemer sommerstid i butikker et utdøende problem.

Åpen disk av moten

– Hovedproblemet på varme dager er kjøledisker som ikke klarer å opprettholde rett temperatur. Men flere og flere butikker har aircondition. Også kjøledisker med lokk eller dører blir stadig mer vanlig på bekostning av åpne disker, sier han.

Kravet er at kjøledisker skal holde pluss 4 eller kaldere, frysedisker minus 21 eller kaldere. For sjokolade gjelder altså «forsvarlig oppbevaring.»