I slutten av oktober gikk rettssaken mot tobarnsmoren som var tiltalt etter straffelovens paragraf 282, for ved tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser gjentatt å ha mishandlet sin slektning i rett nedstigende linje.

Underveis i den to dager lange rettssaken mot kvinnen, ba aktor om å endre tiltalen til å istedenfor gjelde straffelovens paragraf 271, som går på kroppskrenkelse.

Denne meldingen ble lagt vekt på i rettens bevisvurdering. Foto: Skjermdump fra rettsdokumentene

Frifunnet og dømt

Retten mente det var elementer i saken som tilsa at straffelovens paragraf 282 var anvendelig, men de mente samtidig at det ikke var tilstrekkelig dokumentert utover de hendelsene som ble diskutert i retten at det var andre straffbare hendelser i den aktuelle perioden.

Dermed fant ikke retten grunnlag for å si at tiltalte ved gjentatte ganger over lengre tid hadde krenket sønnen sin. Enkelthendelsene som ble diskutert i retten fremstod ikke som en omsorgssituasjon preget av frykt og viste til forklaringene fra øvrige vitner i tiltaltes nettverk om hennes omsorgsevne. Retten la til grunn at hendelsene var et resultat av at tiltalte var preget av samlivsbrudd og for øvrig vanskelig livssituasjon.

Dermed ble den tiltalte moren frifunnet for tiltalen som går ut på straffelovens paragraf 282. Men hun ble dømt for to voldsepisoder mot sønnen sin etter straffelovens paragraf 271 til 60 dagers ubetinget fengsel. I tillegg ble hun dømt til å betale oppreisningserstatning til sønnen på 10.000 kroner.

  • Altaposten har kontaktet kvinnens forsvarer, men har ikke fått svar. Vi vet derfor ikke om dommen vil bli anket.