Det mener statssekretær Ronny Berg i Fiskeridepartmentet.

– Tallene kan tyde på at oppdretterne tar rømming mer på alvor, mener Berg.

Direktortatet presenterte i går tallene fra Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettsfisk i vassdrag, utarbeidet av  Havforskningsinstituttet. Programmet har i 2015 overvåket 165 vassdrag. I 128 av disse er innslaget av rømt oppdrettslaks vurdert å være lavt til moderat.

Kraftig nedgang

Statssekretær Berg slår fast at det er en kraftig nedgang i tallet på oppdrettsfisk i de norske lakseelvene fra 2014 til 2015. Da tallene for 2014 ble presentert var det 30 elver som hadde for mye oppdrettslaks, mens den siste tellingen viser at bare 17 av elvene har for mye innslag.

- Det er en betydelig bedring. Dette gleder meg veldig, sier Berg, som selv er laksefisker og kunne glede seg over døgn i Altaelva takket være kona i siste trekning.

– Tar ansvaret

Oppdretterne  får skryt for tilbakegangen i rømt oppdrettslaks.

– Jeg mener dette betyr at næringa gjør jobben sin og at de ser på det som viktig å hindre rømming, fastslår Berg.

- Hva er riset bak speilet hvis de ikke gjør dette?

– Det er nå opprettet en sammenslutning som kalles for OURO, som har til formål å drive utfisking av oppdrettslaks. OURO ble opprettet for ett år siden og kom i stand for å gjøre tiltak. Jeg forventer at næringa tar grep i de elvene hvor det er fortsatt er ansett å være et for høyt innslag av oppdrettsfisk og jeg kan love aktørene i oppdrettsnæringa at vi vil følge nøye med. Jeg har tillit til at næringa gjør det de skal, for det er forurenser som skal betale om noe går galt. Så vi vil sjekke hele tiden at dette med utfisking fungerer, forsikrer Berg.

Best i Finnmark og til Rogaland

Fiskeridirektør Liv Holmefjord sier dette om undersøkelsen:

– Jeg er fornøyd med at vi har kommet videre med å utvikle overvåkningsprogrammet, blant annet med flere vassdrag og håndboken som beskriver metodikken som ligger til grunn for resultatene. Det blir interessant å se hvilke resultater som kommer i tiden fremover.

Dette er status fra Havforskningsinstituttet nå.

I 2015 ble:

-128 elver vurdert å ha lavt til moderat innslag av rømt oppdrettslaks – < 10 prosent

-17 ble vurdert til å ha høyt innslag – > 10 prosent

-20 vurdert til at man ikke kunne si om innslaget var over eller under 10 prosent

Dette er en bedre situasjon enn i 2014 da:

• 85 elver ble vurdert til å ha lavt til moderat innslag av rømt oppdrettslaks – < 10 prosent

• 30 ble vurdert til å ha høyt innslag – > 10 prosent

• 25 ble vurdert til at man ikke kunne si om innslaget var over eller under 10 prosent

I tillegg til at årets rapport inneholder vurdering av flere vassdrag enn året før, presenteres det i rapporten trender i innslaget av rømt laks i en rekke vassdrag der vi har historiske data, noe som gir et bilde på utviklingen over tid.

Som i 2014 var innslagene av rømt laks ulikt fordelt langs kysten, med flest vassdrag med høye innslag i Hardanger-regionen. Best ut kom vassdragene fra svenskegrensen til og med Rogaland samt i Finnmark.