Med en grusom hoste og store luftveisproblemer dro Per Jessen fra sjekkpunkt Skoganvarre til Legevakta i Lakselv for å søke hjelp. Der var det ingen hjelp å få siden han ikke hadde id-papirer tilgjengelig.

- Jeg ønsket bare at en lege skulle lytte på lungene slik at jeg kunne være sikker på at det ikke var farlig å sykle videre, sier dansken som ble avvist.

- Jeg vet ikke, men kanskje er det norske byråkratiet slik at man ikke kan hjelpe folk som ikke har id-papirer tilgjengelig. De var tydelig redde for at de ikke skulle få pengene de har krav på, sier han overrasket.

- En skandale

Steffen Linder var på sjekkpunktet i Skoganvarre som frivillig og påtok seg jobben med å kjøre dansken til lege. Han forteller til Altaposten at syklisten gikk inn til en sykepleier og kom skuffet ut igjen etter tre minutter.

- Legen hadde hjemmevakt og pasienten fikk beskjed om at legen ikke ville komme siden pasienten manglet id-papirer, sier Linder som selv er tannlage.

- Jeg kjenner ikke reglene til legene, men jeg er selv tannlege og synes dette var merkelig. Om jeg får inn en pasient som trenger hjelp behandler jeg naturligvis vedkommende, sier han.

De sjekkpunktansvarlige hadde tidligere på dagen vært i kontakt med Legevakta som ba dem komme med pasienten til Lakselv straks han ankom Skoganvarre. Daglig leder i Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk, var til stede på sjekkpunktet da Linder kjørte Jessen til Lakselv.

- Dette er rett og slett en skandale. Han deltar i et sykkelritt og hadde forståelig nok ikke lommeboka med seg i baklomma, sier Greibrokk.

- Han ga dem derimot fullt navn og personnummer, men det hjalp ikke, sier han.

Greibrokk har etter hendelsen vært i kontakt med andre leger som visstnok også skal ha blitt overrasket over Lakselv-kontorets avgjørelse.

- Dersom han hadde oppgitt falsk navn kunne det riktignok vært trygdesvindel. Men hvorfor skulle vi sende en av deltagerne til lege under falskt navn? Jeg mener vi har møtt på en legestasjon som ikke har gjort jobben sin, sier Greibrokk.

Jessen hadde til og med på seg et armbånd som han har på seg når han deltar i forskjellige internasjonale ritt. Nettopp for å lett bli identifisert dersom ting skjer. Der er blant annet personnummeret var inngravert.

- Det holdt heller ikke, sier han.

Ringte til Danmark

Jessen sleit seg over fjellet til sjekkpunkt Jotka vei der han etter å ha vurdert situasjonen etter hvert valgte å ringe en dansk lege.

- Jeg ringte og forklarte problemet. Han spurte meg om diverse ting og fant ut gjennom telefon at jeg med stor sannsynlighet har lungebetennelse, sier Jessen som fikk tilgang på medisiner straks etter at han passerte målstreken i Alta vel et døgn etter at han ble avvist i Lakselv.

- Jeg hadde veldig lyst å fullføre rittet og vi kjempet om en sølvmedalje. Jeg vurderer det i ettertid slik at dersom jeg i Lakselv hadde fått vite at det ikke var farlig å sykle videre, og kanskje noen medisiner, så kunne vi tatt andreplassen. Men usikkerheten gjorde at vi brukte mye lengre tid enn vi trengte, sier Jessen som sammen med landsmannen Mikkel Schjøtz kom inn til fjerdeplass da de syklet over målstreken klokken 23.21 i går kveld.

- EN SKANDALE: Daglig leder i Offroad Finnmark, Jørund Greibrokk mener det er en skandale at syklisten Per Jessen ble nektet legehjelp i Lakselv. Foto: Magne Ek