Han løfter nå saken til 36-åringen fra Alta inn for statsråd Sylvi Listhaug, med et håp om at det finnes forståelse for asylsøkeren risikerer sitt liv hvis han blir sendt hjem.

– Flyttes han fra Alta, hvor han har sitt kontaktnett og bidrar sterkt til fellesskapet, blir livet veldig vanskelig for Roland, sier Simensen.

Ballo-familien

Situasjonen til 36 år gamle Roland Ouendeno fra Guinea i Vest-Afrika ble løftet opp av tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo. Familien Ballo har hatt et nært forhold til Roland, som har vært bosatt i Alta de siste 13 årene. Han er både i jobb og godt integrert i lokalsamfunnet.

– Jeg har møtt Roland. Han har en ekstremt sterk historie som gjør veldig inntrykk. Vi skal ha en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Etter min mening bør vi slå ring rundt Roland og sørge for amnesti, sier Kåre Simensen.

Håper på Listhaug

Simensen har nå fremmet et skriftlig spørsmål til Sylvi Listhaug:

– Ser statsråden behov for tiltak, eksempelvis i form av et amnesti,  overfor gruppen av asylsøkere som har oppholdt seg i Norge i mer enn ti år, der Norge ikke har noen utleveringsavtale med opprinnelseslandet?

Norge har nemlig ingen utleveringsavtale med Guinea, og asylsøkeren frykter for sitt liv hvis han drar tilbake. Den omtalte personen har nå levd over tredelen av sitt liv i Norge.

– At Roland har livnært seg selv og på eksemplarisk måte innordnet seg i samfunnet bør telle. At han nå har mistet arbeidstillatelsen  gjør at han nå plutselig blir prisgitt økonomisk hjelp fra andre. Det er et paradoks, mener Simensen.

Samtidig frykter han for sitt liv hvis han reiser tilbake til opprinnelseslandet.

Simensen har krav på et svar fra Listhaug etter syv dager, men på grunn av jula kan det drøye.

– Får jeg et generelt svar uten noen løsning, er jeg forberedt på at saken må løftes inn for spørretimen og dermed Stortinget, sier han.