Utenfor Elvebakken skole har Alta turnforening og bygdelaget et gryteklart prosjekt. Det er bare for kommunen å forsyne seg; spytter kommunen inn 30 millioner kommunale kroner får byen basishall og flerbrukshall vegg-i-vegg. Det betyr etterlengtet ny kapasitet for hallidrettene, bedre forhold for kroppsøving på skolen, permanent løsning for turnforeningen og et samlingspunkt ved store anledninger for de 3.000 innbyggerne på strekningen Amtmannsnes-Kronstad.

Både rådmannen og finansministeren hyller initiativet og kreativiteten i prosjektet, men vil ikke plukke opp pennen for å skrive under på avtalen.

Hva skjer med skolene?

– Foreløpig skjer det ingenting med dette prosjektet, for det er ikke satt av penger til det. Og politisk må man først bestemme seg for hva vi gjør med skolesammensetningen på østsida. Det er avgjørende for hvor en slik hall skal plasseres. Jeg kan derfor ikke saksbehandle prosjektet, men hvis jeg skulle gjort det akkurat nå ville jeg innstilt på avslag, fordi vi ikke har økonomi til å gå i gang med dette, sier rådmann Bjørn Atle Hansen.

Lederen for økonomiutvalget, Ole Steinar Østlyngen, peker også på mangelen på penger.

– Vi ligger på etterskudd i forhold til å gjennomføre kostnadsbesparende tiltak i årets budsjett. Når tiltakene er gjennomført får vi se hvordan økonomien går og om det er rom for investeringene som er listet opp i økonomiplanen, sier Østlyngen.

Han peker på at et prosjekt for å redusere lønnskostnadene skulle ha en effekt på 10 millioner i år og 20 millioner neste år. Det er ikke kommet skikkelig i gang. I tillegg har man, som vanlig, store overskridelser i omsorgssektoren.

– Og når deler av planen vår skyves på, så må gjerne andre ting i planen også skyves på, forklarer Østlyngen.

Vil ha signaler

Arbeiderpartiet var påpasselig med å legge 35 millioner kroner til hallbygging på østkanten inn i økonomiplanen, med virkning i 2018 og 2019.

– Prosjektet er flott og behovet er absolutt til stede, men hallene må ses i en større sammenheng. Blant annet er det ikke satt av ei krone til skolebyggene i øst. Utspillet ligger hos politikerne, jeg må få noen styringssignaler fra dem, sier Hansen.

– Det stemmer at dette beløpet ligger inne, men vi tør ikke si ja til noe som helst før vi har full kontroll over økonomien, sier Østlyngen.

SAMLINGSPUNKT: Elvebakken skole får byens beste gymnastikkanlegg, innendørsidrettene får to nye flater og befolkningen i øst får et sted å samles ved store anledninger dersom kommunen sier ja til dette hallprosjektet til 62,5 millioner kroner. Foto: Hugaas entreprenør

Aktivitetsarenaen på Elvebakken består av to separate treningshaller – vegg-i-vegg. Alta Turnforening har  behov for en basishall, som med fire garderober og tribune alene har et kostnadsoverslag på 35 millioner på byggeklar tomt.

Den andre hallen vil være en ordinær flerbrukshall for alle typer innendørs aktiviteter. Et felles servicebygg vil betjene og knytte sammen begge hallene, og ved arrangement kan man derfor se de to hallene som èn samlet arena.

Trenger bare 30 millioner

– Kostnaden vi har fått oppgitt er ca 62,5 millioner kroner for to haller med felles langvegg og servicebygg. Dette forutsetter byggeklar tomt. Det kan søkes om momskompensasjon for 12,5 millioner, opplyser bygdelagsleder Jan Eilif Wisløff.

Videre er det beregnet at man vil få rundt 20 millioner i spillemidler. Da gjenstår ca 30 millioner å få finansiert. Og det er her kommunen kommer inn med de avsatte 35 millionene i økonomiplanen.

– Alternativt kan et selskap stiftet av turnforeningen og bygdelaget bygge arenaen og leie hallene til Alta kommune. Den årlige leiesummen foreslår vi til 4,8 millioner kroner, men det vil være et forhandlingsspørsmål. I disse forhandlingene vil også kommunens faste 15 %-tilskudd inngå, sier Wisløff.

Rådmann Hansen er ikke så sikker på at totalbudsjettet på 62,5 millioner vil holde.

– Det er ingen infrastrukturkostnader i dette regnestykket; verken tomt, vei, vann eller avløp. Totalen blir en del høyere enn 62,5 millioner, uansett om det er foreningene eller kommunen som er byggherre, påpeker Hansen.

– Feil å holde oss som gissel

Bygdelagslederen er lei av å bli bremset av den evige debatten om skolestruktur.

– Strukturen er ennå ikke landet skikkelig på vestsiden, og hvor lang tid kan vi da forvente at det tar på østsiden? Det blir feil at hele Alta skal holdes som «gisler» fordi man må vente på lange tungrodde prosesser, påpeker Wisløff.

Han sier det er åpenbart at rådmannen skal passe på pengebingen, men mener det er like åpenbart at politikerne skal sørge for trivsel og bolyst i befolkningen. Et prosjekt av typen som er planlagt på Elvebakken, mener bygdelagslederen er midt i denne løypa.

GOD UTNYTTELSE: Både basishallen og flerbrukshallen knyttes til et felles servicebygg med garderober, kontor, kiosker, kafè og sosialt rom. Foto: Hugaas entreprenør

– Idrettshaller må bygges ved skolene. Da får man sambruk mellom skole, SFO, barnehager, idrettslag og bygdelag.  Politikerne har sagt at skolestrukturen på østsiden skal behandles i høst. Da passer det utmerket at det settes av penger til hall på østsiden av Alta i 2018, mener Wisløff.

At hallbyggingen må ofres på grunn av overskridelser innenfor helse og omsorg, mener Wisløff er et paradoks.

– Ole Steinar er en klok mann, han vet at fysisk fostring og trivsel i nærmiljøne er viktige forebyggende aktiviteter for å unngå framtidige kostnadssprekker i helse og omsorg. Se dette i sammenheng, oppfordrer Wisløff.

Han peker videre på at det er to skoler på østsiden som har elendige forhold til å drive fysisk aktivitet og ha sosiale sammenkomster; Elvebakken og Aronnes.

– Vi ønsker å få det samme som de har i  Kaiskuru og Saga; flotte nærmiljøanlegg. Om politikerne klarer dette til den prisen vi har kalkulert, skriver de seg inn i historiebøkene for tidenes satsing på folkehelse. Har man egentlig råd til å la være, spør Wisløff.