Alta kraftlag jobbet i går på spreng med å finne ut av hvorfor store områder på vestkanten av byen gikk i svart.

Det viste seg å være to strømbrudd:

– Vi har funnet at to områder, Talvik og Øvre Alta, mistet strømmen nøyaktig samtidig, sier Einar Dahl.

– Hvordan går det an?

– Vi er ikke sikre, det kan være helt tilfeldig. Men vi ser ikke bort fra at det har vært en sammenheng mellom de to. Vi vet at det foregår gravearbeid i Talvik, og antar at linjebruddet her skjedde som følge av graveaktiviteten. Det tror vi har ført til at det har kommet et «sjokk» gjennom nettet, som laget en feil et annet sted, i dette tilfellet i en kabel i Øvre Alta. Vi vet ikke for sikkert, men det er dette vi tror har skjedd, sier Dahl.

Da strømbruddet var et faktum ble det satt opp aggregat i rammede områder, samtidig som man la strømmen rundt områdene hvor linjebruddene fant sted.

– I Talvik tok det noe tid å få aggregatet på plass. Da det var forferdelig glatt måtte vi faktisk ha hjelp av bergingsbil for å komme oss til stedet hvor aggregatet skulle plasseres.

Alle fikk strøm utover ettermiddagen og kvelden. I Øvre Alta er imidlertid kapasiteten på aggregatet nesten sprengt.

– Vi må derfor be folk i Øvre Alta være sparsomme med forbruket fram til de er koblet på igjen. Hittil har det gått bra, noe de skal ha all mulig ros for. Men vi trenger fortsatt litt hjelp for å slippe soneutkobling her, sier Dahl.

Håper på rask retting

Det er ventet at feilene i Talvik og Øvre Alta skal være rettet i løpet av dagen. Dahl tør imidlertid ikke å gi garantier.

– Det bruker å gå raskt, og nå som det er lyst og fint ute tør vi å håpe på at det går raskt.

Vi har ikke fått avdekket kabler og skader

Men vi antar at feilen i Talvik – her er det så mye arbeid med veier og slikt, at vi vil tro at noe av aktiviteten her har skadet noen kabler

Vi vet ikke, men det er ikke usannsynlig at arbeid her har ført til skader på kabelen.