– Slik jeg har forstått det er anbudet gått ut med en rotasjon daglig mellom Alta og Hammerfest. Dette tilfredsstiller de behov sykehuset i Hammerfest har skissert. Ruteopplegget er ikke lagt opp slik at båten korresponderer med direkterutene til og fra Alta, sier fungerende fylkesordfører Ann Solveig Sørensen til Altaposten.

Stort anbud

Alt av rurteproduksjon på sjø og land er nå lagt ut på anbud. Finnmark fylkeskommune opplyser at seks - syv transportører og rederier har vært i kontakt med anbudsutlyser Finnmark fylkeskommune.

– Vi ser at det er betydelig interesse rundt anbudet. Det kan gi en positiv effekt på prisen dersom konkurransen blir hard, påpeker fylkesordføreren.

Anbudet har 2016 som oppstart. Alta kommune har annonsert et mål om å igangsette et prøveprosjekt med hurtigbåtrute Alta - Hammerfest - Alta fra 2014 og fram til ny rute er satt i drift av fylkeskommunen. '

Burde stått sammen

Svein Iversen (KrF) fra Alta har sittet i det fylkeskommunale anskaffelsesutvalget som har lagt premissene for anbudet som er lyst ut. Han beklager at ruteopplegget ikke både ivaretar innmating fra Hammerfest  til flyplassen  i Alta og samtidig kunne betjene pasienter som skal til Hammerfest sykehus.

– Alta har argumentert for båten som alternativ pasientreise, mens det har vært helt umulig å få Hammerfest til å stille seg bak kravet om hurtigbåten som innmating til Alta Lufthavn. Hadde Alta og Hammerfest stått sammen ville sjansen for gjennomslag vært langt større, sier Iversen.

Politikerne i Finnmark har langt inn en angreknapp for å kunne bruke hurtigbåtrute for å styrke stamflyplassen i Alta.

– I anbudet ligger det inne kun en rotasjon, men vi har også bedt om at anbyderne gir en alternativ pris på to rotasjoner. Viser det seg at to rotasjoner er mulig å gjennomføre innenfor de rammer vi har til disposisjon vil det kunne bli resultatet, sier Svein Iversen, KrF-politikeren fra Alta som har sittet i anskaffelsesutvalget.

Enormt viktig

Hammerfests ordfører Alf E. Jakobsen har motarbeidet en hurtigbåtrute med to rotasjoner. Han har ikke ønsket en innmating av passasjer fra Hammerfest til Alta. Fra Altas side har det vært en av hovedargumentene for å styrke stamflyplassens rolle.

– Jeg har stor forståelse for Altas argument. Stamflyplassene både i Kirkenes og Alta må styrkes, og for næringsliv og befolkning er det svært, svært viktig at vi beholder og utvikler direkteflyforbindelsen til Oslo, sier fylkesordfører Ann Solveig Sørensen.

Ingenting skjer

Hun kan ikke si hvilke tiltak fylkeskommunen nå gjør for å styrke stamflyplassene.

– Det er fylkesråd Grethe Ernø Johansen som steller med dette.