– Jeg mener det er det eneste riktige. Vi må se på de felles fordelene som kan komme ut av dette. Synergiene, og hva vi på lang sikt er best tjent med både faglig og samfunnsmessig, og da naturligvis spesielt for det samiske samfunn, sier Ellen Inga O. Hætta, rektor for Samisk videregående skole og reindriftsskole.

Hætta minner om at det var Frank Bakke Jensen (H) som først lanserte ideen. Han mente staten neppe hadde råd til to bygg, så hvorfor ikke se dem i sammenheng. For tiden er spørsmålet også til drøfting blant skolens ansatte, og folk virker å like ideen, sier Hætta.

Positiv president

– Mitt poeng er at skolen må bestrebe seg på å se styrken i Kautokeino-samfunnet. Og hvor er styrken vår? Jo, det er særlig på området kultur. Vi er gode på teater, film, musikk og festivaler, sier rektor.

Hun og folk fra teateret var på Sametinget med ideen, og Hætta sier at president Aili Keskitalo var kjempepositiv. Nå gjelder det at hele Kautokeino får trua, selv om samlokalisering ble lansert fra annet enn samisk hold.

– Dersom det skulle ende med eget bygg for skolen, hva med gymsalen?

–  Der er jeg på linje med styreleder Anton Dahl svært skuffet over forslaget om å sløyfe den, sier Hætta, som mistrives ved tanken på elever som må forlate skolen og dra en kilometer hver gang de skal ha gymtime.

Klarert med ledelsen?

– Administrasjonen har sagt at de kan tilby utleie av timer, men Bákthehárji idrettshall er helt falleferdig. Dessuten har den ikke kapasitet nok. Dette vil gå ut over barn og ungdom, sier Hætta, som mener at ordføreren må bidra til at de svar kommunen sender til staten, er i tråd med de langsiktige, politiske planer som kommunen har for blant annet barn og ungdom. Da må man gi de rette signaler, sier hun.

– Jeg håper brevet kommunen sendte var klarert politisk, med den øverste ledelsen. Bare kommunestyret kan fastsette husleie. Kommunen har ikke vært i dialog med skolen for å klarlegge våre behov. Dette er beklagelig, sier hun.

– Det er helt uholdbart å droppe gymsalen på et av Norges kaldeste steder, sier Ellen Inga O. Hætta.

TRENGER GYMSAL: Anton Dahl og Ellen Inga O. Hætta kjemper sammen for gymsal til et nytt bygg. Foto: Arkiv

Nedarva hall

Styreleder Anton Dahl er skuffet over at stat og kommune syns elevene kan bruke Kautokeinos nedsarva idrettshall. Det er mer enn Beaivvas som trenger nye og sunnere arealer. Reindriftsskolen kom i sin tid inn som en gjøkunge ved den videregående skolen, og nå vil Anton Dahl ha en stopp for stemoderlig behandling av denne samiske kompetanseleverandøren.

– At reindriftsskolen ble flyttet fra Borkenes til Kautokeino var naturlig, men den fikk ingen egen plass i bygget. Den dag i dag må vi reise med elevene til Enare og kjøpe tjenester der, sier Dahl, som for det planlagte nybygget har drømt om et romslig bygg med egen gymsal.

Ville reagert

Han og skolerektor Ellen Inga O. Hætta var i forrige uke i Oslo og møtte Statsbygg og utdanningsdirektoratet, og fikk her vite at bygget planlegges i overkant kompakt, uten gymsal.

– Kunnskapsdepartementet sendte en forespørsel til kommunen hvor de spurte om å få leie arealer for den nye videregående skolen. Den 23. juni svarte kommunen ja til dette. Hadde styret fått se ordlyden i brevet, ville vi reagert på det, sier Dahl.

Han mener de burde blitt tatt med på råd, fordi misforståelsen åpnet en anledning som staten kastet seg over.

– Direktoratet tok den åta der. Kommunen satte årlig husleie til lave 400.000 kroner, og staten strøk gymsalen. Helt uforståelig for oss som tenker langsiktig, sier Dahl.

Bryter med vedtaket

Staten sier de har kuttet ut gymsal for å spare både plass og penger, og det framgår av svaret at kommunen forutsetter leiepris som åpner for kraftig oppgradering av den nær ubrukbare hallen, rent tilstandsmessig.

– Vi er veldig fornøyde med det enstemmige vedtaket fra Utdanningskommiteen på Stortinget om sikring av et fortsatt bredt tilbud ved de samiske videregående skolene og reindriftsskolen. Dette vedtaket skulle også sikre oss en ny skole. Vi mener at man ved å kutte ut gymsal ikke følger opp dette vedtaket, sier Dahl, som minner om at reindriftsskolen er ei landslinje, og at målet for bevilgningene til de samiske skolene blant annet er å holde oppe og utvikle samisk identitet, språk og kultur.

Neppe lov

– Vi syns lite om at man har redusert både arealstørrelsen og elevtallet, men fikk nå en gang ikke alt som vi ville. Vi skal tenke fleksibilitet og få det til. Men gymsal derimot, det må vi ha. Den er et must, sier Dahl.

Reindriftslinja er plasskrevende, med sitt fullverdige minislakteri. Også samisk husflidslinje tar plass, med avdeling for både hard og bløt duodji for søkere fra hele landet.

– Bygglinja og linja for teknisk, produksjon og industri har de for øvrig foreslått samlokalisert. Det går ikke. Tror ikke det er lov en gang, sier styrelederen, som sier han stiller sterk og klar i neste møte med de samme folkene fra Oslo.

– Den 2. november, her i Kautokeino, klargjør Dahl.