Oppdrettsselskapene Grieg, Norway Royal Salmon og Cermaq sammen med Norsk institutt for naturforskning, Alta laksefiskeri interessentskap (ALI) og Vest-Finnmark Jeger- og Fiskeforening håper på velvilje til innsamling av skjellprøver fra laks tatt i Altaelva og Repparfjordelva.

– Vi ønsker å samle inn så mange skjellprøver som mulig, slik at vi får mest mulig informasjon om laksen som fanges i elvene. Vi oppfordrer alle fiskere i Altaelva og Repparfjordelva til å samle inn skjell fra all fisk som fanges fra fiskestart 1. juni. Man skal ta rundt 30 skjell som skrapes av den døde fisken. Ikke skjær i skinnet og ikke legg prøvene i plast. De skal legges i skjellkonvolutten. Før man tar skjellprøver tørker man den døde fisken fri for slim, sier samfunnskontakt Roger Pedersen ved Grieg Seafood til avisa.

Han håper å få inn en rekke såkalte skjellkonvolutter i løpet av sesongen. Skjellkonvoluttene gis ut til alle som har betalt fiskekort.

Levering i Alta skal skje enten i kasse på veggen hos ALI, hos Intersport eller hos MX-Sport, forklarer Pedersen.

For dem som skal fiske i Repparfjordelva er det tilgjengelige konvolutter på Repparfjord ungdomssenter, Jeger- og fiskerforeningens fiskehytte eller hos Kleven Jakt & Fiske.

Om det er en enkel, liten jobb som gjøres av hver enkelt fisker, så betyr det mye for forskningen å få inn skjellprøvene. Så mye at det fristes med utstyr og gavekort – og fiskedøgn i Altaelva:

– Alle som leverer inn skjellprøver vil få en rask tilbakemelding om hva slags fisk de har fått, om dette er oppdrettslaks eller villaks. Gulroten fra oss er en premie som trekkes ut for dem som har levert skjellprøver. I Alta er det snakk om et fiskedøgn i Nedre Sierra (Nerskjærra på dialekt) og fluefiskeutstyr til 15.000. Dessuten trekkes det ut gavekort på 3.000 for hver måned i fiskeperioden.

I Repparfjordelva blir det premiering med fiskeutstyr og gavekort.