Reinpolitiet jakter på ulovlige andejegere og går fra hus til hus, blant annet i Mieron. Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at hele tre ulike patruljebiler, hvorav to fra reinpolitiet har vært i sving i Kautokeino kommune i jakten på mulige jegere som krypskyter ender utenom lovlig kvote i vårjakta.

Reagerer på ressursbruken

– Dette er en provokasjon mot befolkningen og er en maktdemonstrasjon som skal være unødvendig i Norge. Dette er rett og slett skremmende ressursbruk og en holdning overfor befolkningen som jeg er rystet over, sier ordfører Klemet Erland Hætta, som på sosiale medier gir uttrykk for at han har vært søvnløs etter rapportene.

–  Jeg har snakket med lærere ved skolen vår. De forteller at ungene har blitt skremt av at politiet går fra dør til dør. Når vi trenger politiet til vanlig, så er det vanskelig å få dem til å rykke ut. Vi har flere episoder hvor folk må gjøre politijobben selv for å trygge seg og omgivelsene. Når det er snakk om å få tak i mulig ulovlige andejegere, da synes det som om man har utømmelige ressurser, sier en oppgitt ordfører.

Hvem er ansvarlig?

– Hvem har ansvaret for ressursbruken, hvem har beordet betjentene til å gå fra hus til hus? Jeg bare spør, er det lensmannen, regionlensmannen, sjefen for reinpolitiet, politimesteren, politidirektøren eller er det departementet, spør Kautokeino-ordføreren.

Han slår fast at det selvfølgelig ikke er ulovlig å banke på døra, men når folk får politiet på besøk, frykter de kanskje at de skal få en alvorlig beskjed.

Hætta synes det er merkelig at politiet er opptatt av hvem som som eier elvebåtene.

– Jeg må minne om at det er en viktig tid også for gjeddefiske, som er en tradisjonsbasert høsting av naturen. Politiet som har gjennomført denne aksjonen mangler totalt kulturforståelse. Jeg spør meg om det er meningen at man skal slutte med gjeddefiske eller annet fiske i elva vår, og jeg er lite imponert over de som har satt i scene denne jakten på potensielle andejegere som jakter ulovlig.

Reinpolitisjef Per Valved forsvarer politiets bruk av ressurser under dør til dør-aksjonen i Mieron forleden.

– I år som i fjor har vi blitt klar over at jakta på ender er startet før lovlig dato. I en fase der vi etterforsker mulig straffbare forhold, hadde vi denne gangen tre betjenter tilgjengelig for oppdraget. Vi hadde også to uniformerte politibiler med i denne kontrollen, sier Valved.

Han avviser å kommentere en spesiell sak i Mieron, men uttaler seg om kontrollaktiviteten på generelt grunnlag.

– Jeg har full tillit til at mine mannskaper i denne kontrollen har opptrådt på en høflig og korrekt måte. Vi har fra politiets side ønsket et møte med andejegerforeningen, men dette har så langt ikke latt seg gjøre. Det som er klart fra vår side er at vi følger opp saker om ulovlig jakt og det bør ikke forundre folk, sier reinpolitisjefen.