– Det som foregår nå er en reinmassakrè, tordner reineieren, opprinnelig fra Maze, men i dag bosatt i Karasjok, hvor han tilhører distrikt 16, Skaiddeduottar siida.

– Mange ganger ser vi at kalvene er spist levende. At ørna bare har hakket løs på innvollene.

Ute av kontroll

På sin Facebook-profil la Hætta nylig ut flere bilder som dokumenterer tapene. Ved et av bildene skriver han:

«Helt utrolig, bare på én kjøretur fant jeg hele 9 kadavere, på 3 av dem satt kongeørna. De 4 andre fant jeg dagen før. Jeg fant ikke alle kadavere hvor simlene letet etter sine kalver, og man ikke tør nesten ikke å tenke på hvor mange som ikke blir funnet. Ørnebestanden er helt ute av kontroll, bare innenfor våres sommerbeiteområde vet jeg om 8 kongeørn som jeg har sett, og sikkert minst 50 havørner!».

Storm på Facebook

Han er ikke alene. Den siste tida har sosiale medier flommet over av bilder og videoer som dokumenterer hvordan ørna går til angrep på nyfødte kalver.

– Vi har mistet ti kalver, sier Nils Mikkelsen Sara fra Maze. Han har lagt ut en video, der man ser hvordan ørna har slått ned i kalven, trukket den med seg og sluppet den ned i en barflekk. Om den var død da den ble dumpet er uklart, men da Sara fant kalven var den ikke lenger i live.

Det økonomiske tapet for en kalv regner Sara til å være mellom 2000-2500 kroner. Han påpeker imidlertid at dette ikke bare er tøft sett ut fra et økonomisk perspektiv.

– Noen ganger må man felle noen tårer. Dette er ikke bare en jobb for oss, men en livsstil, sier han.

Lettere å dokumentere

På grunn av den lange vinteren har Sara med selvsyn kunne se hvordan ørna herjer i flokken.

– Det er en måned senere vår i år og på grunn av farbarheten så kommer vi oss nå til steder på øya hvor vi normalt ikke kjører med scooter på denne tida, sier Sara, som har sommerbeitet på Sørøya.

– Vi mener å se at bestanden er større enn før. Tidligere har vi også mistet dyr, men ikke så mange som i år. Jeg ser på Facebook at andre reineiere sitter med et samme inntrykket. Det opereres med to hekkende par her på øya, men de som driver med tellinger har ingen anelse. Jeg har selv sett fem kongeørn på en dag her, sier Sara, som mener det må settes inn tiltak om felling straks.

Han får støtte fra sin tidligere sambygding, Nils Johannes.

– Det er både kongeørn og havørn og det er tydelig at bestanden har økt. Men det virker ikke som om myndighetene verken vil tro oss eller gjøre noe for å hjelpe oss. Ikke blir de med på befaring heller. Dette er levebrødet vårt, sier Hætta og drar en parallell til saubøndene.

– Hva er det som er begynnelsen for avvikling hos sauebøndene? Det er nettopp rovdyrplagen.

Hætta går så langt som til å insinuere at politikerne egentlig vil reindrifta til livs.

– Som reineier føler man at man er i veien for Staten når de skal etablere sine vindmøller, gruver og annen industri. Det er vel bare fint for dem om reinen forsvinner, sier 29-åringen.

Filmet 14 ørn

Ifølge en sak fra NRK Hordaland fra april i år utaler en ornitolog at han aldri har sett så mange havørn som nå på Vestlandet. 52 kongeørn skulle ha vært observert på samme sted i lufta på en gang. NRK sapmi skriver også om reineier Aslak Mathis A. Turi fra Finnmark, som har filmet 14 ørner som sirkler over flokken hans.

– Mange tror ikke at det er så mange ørner som sirkulerer over reinflokken. Jeg har valgt å filme dette og publisere dette for at alle skal få se hva som foregår, sier reineieren til NRK.

Altaposten har forsøkt å få en kommentar fra klima- og miljødepartementet før publisering, men har ikke lyktes. Heller ikke Fylkesmannen i Finnmark sin miljøavdeling har kunnet svare på spørsmål om ørnebestanden i dag.