– Ski-NM i Alta i april skal ikke bare være et idrettsarrangement, men et samfunnsarrangement. Å arrangere skirenn vet vi at vi kan,  men vi skal gjøre så mye mer ut av det.

Det sier leder for NM-komiteen Per Hindenes som får hjelp av Roger Finjord til å bygge opp engasjementet både før og under mesterskapet i Alta.

Og når Finjord tar løs er det som vanlig ikke bare folket i arrangørbyen som skal involveres. I 2012 fikk han Open nordic tournament (landslagsturnering J16) til Alta og Hammerfest og sørget for en stor fotballfest hvor barn og voksne fra store deler av fylket var involvert.

– Ski-NM i Alta skal bli hele Finnmark sitt NM. Og ikke bare i ord, men også i praksis. 2018 - året da Ski-NM var i Alta kan like gjerne bli til året da ski-NM var i Finnmark, sier folkefestkongen Roger Finjord som har fått den litt mer beskjedne tittelen folkefestansvarlig i arrangementskomiteen.

12 timer live-tv

Det ventes mellom 600 og 800 løpere til Alta første uka i april når NM-arrangementet avsluttes med norgescupfinale for juniorer søndagen. Arrangøren har også fått NRK med på lasset og som A-sporten kunne melde på nett i går kveld blir tv-satsingen stor.

– Det planlegges totalt 11-12 timers livesending fra arrangementet og så vidt meg bekjent har vi aldri tidligere hatt så mye direktesendt tv fra Alta noen sinne. Teamsprinten torsdagen klokken 16.30 starter det hele, sier Per Hindenes.

Da man allerede nå vet hvor NRK vil ha sine kameraer kan man legge folkefesten opp etter det.

– Vi skal sammen med Universitetet og Alta folkehøgskole (tidligere Øytun) legge opp til friluftscamper med forskjellige aktiviteter på og rundt arenaen hvor to-tre av dem blir heiagjengposter. At NRK allerede har tegnet opp sin kameraplan gjør at vi selvfølgelig benytter oss av den i planleggingen. Hele Norge skal få se folkelivet i Kaiskuru, sier Finjord som håper Altas rektorer vil åpne for at skoledagen legges til Kaiskuru fredagen.

Stjernemøte

Dagen før Finn Hågen Krogh og restene av norgeseliten starter ut på teamsprinten blir det åpningseremoni i sentrum hvor de største stjernene som tar turen til Alta skal involveres.

– Vi skal ha en kulturscene i sentrum hvor det blir åpningsseremoni og i samme området blir det barneskirenn hvor planen er at verdensstjerner skal dele ut medaljer. Senere på kvelden arrangerer vi en pizzakveld for fylkets skiløpere mellom 13 og 16 år hvor det også vil være verdensstjerner til stede, sier Finjord.

For å involvere skiløpere fra hele regionen har arrangøren også lagt planer om en spesiell løypepatrulje.

– Det er nesten så man håper at det faller litt snø like før rennstart. For Norge skal få se landets flotteste løypepatrulje hvor aldersbestemte skiløpere, riktignok på et visst nivå av sikkerhetsmessige årsaker, skal få plass. Vi kan ikke risikere at løypepatruljen ødelegger sporet, så de som ikke takler små motbakker uten å gå ut i fiskebein kan ikke få oppgaver i slike deler av løypa, sier Finjord og legger til:

– Her ønsker vi løpere fra hele fylket og siden alt av hotellkapasitet er holdt av til NM-deltagere og ledere vil vi legge til rette for overnatting på skoler.

Spesiell NM-sesong

Tidligere år har flere av de største stjernene valgt bort den siste delen av NM etter å ha vært med på NM-øvelsene som arrangeres i januar. Til vinteren tror mange det blir motsatt og at del 1, som arrangeres av Vang skiløperforening på Gåsbu skistadion ved Hamar 11.-14. januar, kan bli nedprioritert av de beste.

– Første del av NM arrangeres kort tid etter Tour de ski og like før de OL-uttatte utøverne reiser til Pyeongchang i Sør-Korea. Det kan bety at noen av de beste vil droppe den første delen og heller ta turen til NM-øvelsene i Alta uka etter påske. Hvert fall har vi fått signaler på at det er svært sannsynlig, avslutter Per Hindenes.

Etter torsdagens teamsprint venter fem- og ti-kilometer klassisk på henholdsvis dame- og herreløperne på fredag 6. april. Lørdagen er det kraftprøvene 30- og 50-kilometer fristil (enkeltstart) som står på programmet før det blir actionfull duathlon (fellesstart med skibytte) for landets beste juniorer søndagen.