- Det er veldig viktig for oss at syklister, familie, venner og andre interesserte på en enkel måte kan følge rittet underveis. Med denne applikasjonen for mobiltelefon vil det bli veldig enkelt, sier Jørund Greibrokk i Offroad Finnmark.

Alta-fimaet Ascella har spesialisert seg på å lage applikasjoner (programmer) til mobiltelefon og har brukere rundt om i hele verden.

På et møte mellom firmaet og rittledelsen dukket det opp et forslag om å lage en egen Offroad Finnmark-applikasjon.

- Folk bruker mobiltelefonen til mye mer og på en helt annen måte nå enn før. Med denne programvaren kan man følge løpet tett og slippe å starte pcen for å holde seg oppdatert, sier daglig leder i Ascella, Bjørn Tore Hagberg.

Kobles mot GPS-tracking

Tidligere år har Offroad Finnmark brukt GSM-nettet til sitt trackingprogram der publikum på nettsiden kan se hvor rytterne er til en hver tid. Dårlig mobildekning enkelte steder gjør at denne ikke blir oppdatert.

- I år vil vi ha kontakt med rytterne gjennom hele løpet. Det nye systemet sender signaler via satellitt i stedet for telefonnettet, sier Greibrokk.

Applikasjonen som Ascella nå har laget blir koblet opp mot dette systemet.

- Det betyr at publikum kan få oppdaterte resultatlister via mobiltelefonen underveis i løpet. Samtidig vil de finne annen informasjon. Det blir som en forenklet utgave av løpets nettside.

Venter svar fra Apple

Programvaren for Android-telefoner vil være tilgjengelig allerede i dag, men det vil kun være tilgjengelig informasjon om lagene og løpet. Resultatservice starter naturligvis ikke opp før sykkelrittet er i gang.

Når det gjelder iPhone kan det ennå ta litt tid før alt er klart.

- Apple skal godkjenne alle applikasjoner før de kan lastes ned gjennom App Store. Det tar normalt mellom fem og ti dager å få en slik godkjenning. Vi sendte den inn for en uke siden og venter fortsatt på godkjennelsen. Jeg regner med den vil være klar for nedlastning i morgen eller fredag, sier Hagberg som sammen med sine kolleger har bestemt seg for å la nedlastningen være gratis for brukerne.

Ascella har også vært involvert i rittets valg av trackingsystem. Det nye systemet er også betydelig når det gjelder sikkerhet.

- Deltagerne vil hele tiden være i kontakt via GPS-signaler, og har en egen nødknapp på mottakeren. Om det skjer noe og de trenger hjelp vil vi få nøyaktig posisjon på hvor de befinner seg og kan sende nærmeste ATV til stedet på kort varsel, sier en godt fornøyd Jørund Greibrokk.

- Vi er utrolig godt fornøyd med løsningene vi er kommet fram til sammen med Ascella. De er en veldig viktig samarbeidspartner for oss, avslutter han.

UT TIL FOLKET: Jørund Greibrokk (midten) har ikke vært en flittig bruker av applikasjoner før i dag da Ascellas Trygve Bang Hansen og Bjørn Tore Hagberg introduserte han for Offroad Finnmarks egen applikasjon. Foto: Magne Ek