– Vi er skuffet og sjokkert over at de legger ned Jansnes allerede 1. juli. Dette krever omstilling for mange familier, så hele bygda hadde fortjent en annen behandling, sier en av 29 ansatte ved den tradisjonsrike institusjonen i Talvik.Det endelige vedtaket blir fattet i begynnelsen av desember i Helse Finnmark men forslaget fra prosjektgruppen er ikke til å ta feil av.Antall årsverk er kraftig redusert, men mange har fortsatt viktig inntekt her. En annen ansatt på nattevakten tirsdag kveld føler seg matt med tanke på pasientene.

– Vi har 11 plasser, to for kommunen og ni for Finnmarkssykehuset (Helse Finnmark). Det er tanken på dem som gjør meg trist. Det er de svakeste av de svake som rammes, sier hun.De ansatte har levd med nedtur etter nedtur gjennom mange år. Resignasjonen bredte seg både i Talvik og Lakselv da skjebnen var så godt som beseglet. De var forespeilet at nedleggingen skulle komme ved utgangen av 2016.Mandag ble de første informert om at nedleggingen forseres kraftig for å berge den nedleggingstruede institusjonen i Lakselv. Den opprinnelige planen var å satse i Karasjok, samtidig som oppbyggingen av DPS ved Alta helsesenter har pågått i lang tid.

– Vi har fått beskjed om at det er slutt for Jansnes per 1. juli. Det er vemodig og trist. Ikke bare for ansatte og pasienter, men hele bygda som sårt trenger arbeidsplassene, sier den ansatte til Altaposten.For mange er tempoet en strek i regningen. Jakten på en jobb må starte umiddelbart. Mange har hus og hjem som krever to inntekter. Nå har de hastverk.

– Det handler kun om penger. Vi har fått beskjed om de i alt for mange år har brukt ostehøvel på drifta. De har plutselig ikke penger. Det henger ikke på greip.