Å leie inn ekstra folk til legevakta er langt dyrere enn å ansette flere. Det sier avdelingsleder for legevakta i Alta, Ragna Eikanger.

– Ja, helt klart. Vi leier inn ekstra personell jevnt over både på dag, kveld, natt og helg og det er ikke tvil om at det er mye dyrere enn å ha fast ansatte, sier Eikanger.

Ingen styrking likevel

I februar i år slo sykepleierne Hege Holmgren og Jenny Marie Rasmussen på legevakta alarm om det de mener er uholdbare forhold ved legevakta. Det at en hardt presset legevakt i en by på Altas størrelse kun er bemannet med èn sykepleier, og en lege, som ligger hjemme og sover, mente de var nærmest uforsvarlig. Politikerne tok saken alvorlig og gikk høyt på banen og lovet styrking av tjenesten.

Nå viser det seg at styrkingen uteblir, grunnet kommunens dårlige økonomi.

–  Dette er ikke lagt inn i mitt budsjett for 2018. Jeg har diskutert dette med legeforeninga og vi har kommet frem til at vi vil se på dimensjoneringen av legevakta i sammenheng med utvidelsen av nærsykehuset, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen til Altaposten.

Ragna Eikanger mener kommunen kommer dårligere ut økonomisk ved å ikke styrke legevakta med flere faste ansatte og hun forklarer at bare det å administrere innleide vikarer og få vakter og turnuser til å gå opp, tar tid og koster mye mer penger enn mange forstår. Langt mer enn de 5-6 millionene som kommunen ønsker å spare ved å ikke styrke legevakta i 2018 budsjettet-som først lovet.

– Vi sitter her og jobber stykkvis og delt, og det er ikke tvil om at det er dyrere å holde på på denne måten, sier Eikanger.

Styrkinga av legevakta er vedtatt av kommunestyret og består i en nattlig tilstedeværende lege på legevakta, samt en ekstra sykepleier på vakt hele døgnet. I dag går det to sykepleiere på vakt på dag og kveld, mens det går en sykepleier på natt. Legen som har vakt er ikke tilstede på legevakta, men ligger hjemme og sover, og ringes opp ved akutt behov. Prislappen for styrkingen ligger på 1,9 millioner for legehjemmelen og 3,6 millioner for sykepleierbemanningen. Altså totalt 5,5 millioner.

Spennende med legevakt

Legene som går nattevakt lønnes ut fra et system som gjør, at dersom ingenting skjer i løpet av en natt, får de heller ikke betalt. Først ved konsultasjoner begynner takstameteret å gå. Altaposten kjenner til at flere leger synes det er spennende å ta vakter på legevakta, men at i en presset hverdag, blir ikke dette prioritert. Legene skal først på jobb som fastlege på dagtid, for deretter å gå rett på legevakt og dermed ikke være ferdige før åtte på morgenen dagen etter. Når de da ikke får ekstra betalt for å være tilstede på legevakta om natta, blir lista høy for å gidde dette.

Ragna Eikanger tar det som en selvfølge at styrkinga av legevakta kommer inn i budsjettet for 2018.

– Som ansvarlig for drifta på legevakta kan jeg ikke annet enn å planlegge for at vedtaket som er fattet i kommunestyret blir fulgt opp, sier hun.