Ståle Luther, som er leder forBarnehuset i Tromsø, ber Finnmark Arbeiderparti og andre som ønskerbarnehus til Finnmark om å tenke seg om.

– Jeg skal ikke gå ut ogvære noen frontkjemper for at Finnmark ikke får barnehus, men manmå passe seg for at man ikke får et hus der man verken har nokfagfolk eller tilstrekkelig med saker å jobbe med i løpet av et år,sier Luther til Altaposten.

I et leserinnlegg i Altaposten skriver Luther ogpolitimester i Troms, Ole Sæverud, at de setter pris på engasjertepolitikere, men at «svartmaling av tilbudet som gis til barn iFinnmark i dag ikke er veien å gå».

Lengre reisevei

Lutherforteller til Altaposten at da Barnehuset i Tromsø ble etablert i2009 hadde senteret omlag hundre avhør i året, noen han mener erhelt i nedre sjikt av det nødvendige. Selv om saker fra Finnmarkviser at det bare i Vest-Finnmark var 73 tilrettelagte avhør i fjor, mener Luther at tallet ikke behøver å bli mye større,selv om man regner med tilsvarende tall fra Øst-Finnmark.

– Hvis et barnehus bliretablert i Alta eksempelvis, vil barn i Kirkenes risikere å reisevia Tromsø for å komme seg til Alta. Dermed blir reiseveien endalengre. Dessuten er det nærliggende å tro at Tromsø blir valgtfremfor Alta i disse tilfellene. Både på grunn av reiseveien ogfordi vi har et innarbeidet senter med erfarne fagfolk, sier han.

 –Er reiseveien et problem for barna som i dag kommer fra Finnmarktil Tromsø?

– Nei, nei, nei. Det er overhodet ikke noen sentralproblemstilling. Dessuten må vi huske på at veldig mange av barnasom kommer trenger rettsmedisinsk undersøkelse, og det får de barei Tromsø, påpeker Luther.

VIL HA EGET HUS: Arbeiderpartiets Helga Pedersen tar til orde for at Finnmark må få eget barnehus.

Helga Pedersen i FinnmarkArbeiderparti har på sin Facebook-profil tatt til orde for etbarnehus i Finnmark, hvor hun også understreker at et slikt sentermå ivareta samiske barn. I sitt leserinnlegg skriver politimesterSæverud og barnehusleder Luther at samiske barn blir godt ivaretatti Tromsø.

– Nær sagt alle samisktalende barn som er avhørt påbarnehuset siden 2009, har blitt avhørt av en samisktalendebarneavhører fra Alta lensmannskontor. De siste tre årene harbarnehuset hatt psykolog eller rådgiver med kompetanse på samiskspråk. Barnehuset i Tromsø har altså lenge vært i stand til å tilbyogså kartlegging, oppfølging og behandling på samisk, skriver de.

USIKKER: Politleder for vest-Finnmark, Morten Daae, er usikker på om et barnehus i Finnmark vil gi bedre tilbud til voldsutsatte barn i fylket. Foto: Tom Skoglund

Fungerende leder for politiet i Vest-Finnmark,Morten Daae, har ikke gjort seg opp noen mening om han er for ellermot barnehus i Finnmark.

– Det viktigste blir at tilbudet til barnablir så godt som mulig, at barna får den hjelpa de trenger, og ikkehvor senteret ligger. Samtidig som jeg skjønner at reiseveien ikkeer noen stor belastning for barna, men kanskje heller foreldrene,så kunne kanskje barnehuset i Tromsø vurdert å ha noen ambulerendeavhør. Tilrettelagte rom finnes både i Alta, Hammerfest ogPorsanger, sier Daae.

Han frykter at et barnehus i Finnmark vilskape en opprivende lokaliseringsstrid, som han allerede anertendensen til.

– Jeg ser at varaordføreren i Hammerfest raskt varute og mente at et barnehus måtte ligge i Hammerfest, mens andremente noe annet. Så mulig vil dette bli veldig negativt, spekulererDaae.