Det har haglet med svar på dette spørsmålet fra Jensen, mener det er på Facebook.

– Coop Øksfjord trenger i aller høyeste grad et løft både utvendig og innvendig, sier Jensen. Kunden savner det han kaller et skikkelig skippertak fra Coop Finnmark og administrerende direktør Jan Ivar Alsén.

– Coop Finnmark går med stort overskudd og har bygd en rekke nye butikker rundt om kring, så spørsmålet er om de ganske enkelt gir blaffen i oss i Øksfjord, undrer Jensen.

Flytende i forpakningen

Han viser til at nye Coop-butikker er bygd i Kirkenes, Lakselv, Kautokeino, Talvik og Kronstad, og butikkene i Bossekop og Gakori er renovert. I Øksfjord er lite gjort, hevder han. Jensen forteller at da han her om dagen var innom butikken, var innetemperaturen oppsiktsvekkende høy.

– Måleren viste 29 varmegrader. Jeg plukket med meg en sjokolade fra hylla, den var flytende inni forpakningen, sier Jensen, som til daglig jobber som vedlikeholdsleder for Loppa kommune.

«Permanentprovisorisk» plast-dør

Jensen mener at et åpenbart svar kan være å installere air-condition, men sier at selv noe så enkelt som ei knust dør «aldri» fikses.

-Glasset i døra mellom vindfanget og butikken har stått knust i flere år. De skifter bare plast etter hvert som den gamle plasten ryker, sier Jensen, og forteller at fylkesveien sperres fullstendig når Coop har vareleveranse til butikken i Øksfjord. Det skjer flere ganger i uka, med store konsekvenser for framkommelighet og i verste fall utrykningskjøretøyer.

PERMANENTPROVISORISK: Glasset i denne døren ble reparert med plast, ifølge kunder visstnok gjort for flere år siden. Foto: Jan Erik Jensen

Møter et smil

– Jeg er langt fra den eneste kunden som mener det var på høy tid å si fra. Ingen av oss er ute etter å ta noen, det måtte eneste være å få Alsén på banen og svare for seg, sier Jensen, han understreker at de butikkansatte er flotte folk.

– Kjeden har fantastiske ansatte på butikken i Øksfjord. Alltid smilende og vennlige.

Jensen sier han farter mye i Loppas nabokommuner, og uansett hvor han går inn på Coops butikker, være seg Burfjord, Talvik eller Alta, så er det som et friskt pust i forhold til butikken i Øksfjord.

– Det er fantastisk å handle på sånne butikker. Å komme til butikken i Øksfjord er til sammenlikning nesten som å komme til et U-land. Det trenges et skikkelig skippertak innvendig og utvendig, oppsummerer kunden.

Har omkjøring

Statens vegvesen melder at de ikke er kjent med at vareleveringen til Coop Marked i Øksfjord er til fare for trafikksikkerheten eller fremkommeligheten på fylkesveg 882.

– Området rundt Coop er trangt, og vi ser at det kan være utfordringer med å få levert varer samtidig som trafikken skal passere. Samtidig er det omkjøringsmuligheter i det tidsrommet dette pågår, sier Maria Haga, fungerende seksjonsleder for Plan og forvaltning i Finnmark.

– Dersom vi mottar henvendelser som tilsier at dette er et større problem, vil vi se nærmere på saken, sier hun.

BLOKKERER VEIEN: Flere ganger i uken sperres fylkesvei 882 av vareleveranse til Coop Marked Øksfjord. Her vil blant annet utrykningskjøretøyer slite. Samtidig er Kirkeveien i smaleste laget som effektiv omkjøringsvei. Foto: Jan Erik Jensen

Ingen planer om ny butikk

Vedlikehold gjøres, en bygging av ny butikk har vi ingen planer om, melder Jan Ivar Alsén.

Også tidligere har Coop Finnmark blitt spurt om sine planer for butikken i Øksfjord. Direktør Jan Ivar Alsén uttalte (Altaposten 31. august 2012) at før ny butikk kunne bli aktuelt, måtte de bli kvitt sine eksisterende lokaler. Det var ikke realistisk uten, og situasjonen har ikke endret seg til 2018. Det har riktig nok vært og sett på ei aktuell tomt for eventuelt nybygg, men planen strandet på manglende avhending av eksisterende tomt.

I tråd med økonomien

– Vi har selvfølgelig ikke glemt den butikken. Det foreligger ingen planer om en ny butikk i Øksfjord, så vi jobber hele tiden for å vedlikeholde den vi har, sier Alsén til Altaposten. Å innfri kravene fra ulike statlige tilsyn er en selvfølge, bekrefter han, og regnes ikke som vedlikehold.

– Vi må investere i tråd med den økonomien butikken i Øksfjord har. Hvert anlegg må klare å bære seg selv.

– Men dere har vel råd til det? Coop Finnmark går vel med store overskudd?

– Jo, men vi kan ikke bygge nytt i Øksfjord uten at det er regningssvarende, sier Alsén, som vil unngå såkalt kryssubsidiering, der kjedens øvrige butikker må dekke underskuddsforetak andre steder.

Når det gjelder Jensens liste over ting han mener burde vært gjort noe med, stiller Alsén seg uforstående til at det skal ha gått flere år siden glasset i døra ble knust. Døra har nylig vært tema for måltaking, samt bestilling av nytt glass straks ferietiden er over.

– Når det gjelder det gamle bygget ved siden av butikken, så jobber vi opp mot kommunen for å se på mulige løsninger for å få det fjernet, sier direktøren, som minner om at den siste tidens høye sommertemperaturer mer er unntaket enn regelen.

IKKE GLEMT: Direktør Jan Ivar Alsén forsikrer at butikken i Øksfjord ikke er glemt. Foto: Arkivfoto

Må leve med det

– Vi gjør vedlikehold, men å si at butikken trenger et skippertak syns jeg er å ta for hardt i, sier han, og bekrefter at når eldre kjøle- og frysedisker går i stykker i Coops butikker, så skiftes de ut med lukket anlegg, altså skap og bokser med lokk og dører.

– At varemottaket tre ganger i uken opptar noe av veien, er noe vi må leve med. Det har vært slik i all tid i Øksfjord, sier Alsén, som fastholder at Coop Marked i Øksfjord definitivt ikke er glemt verken av ham eller kjeden.