Snipp, snapp, snute, så var eventyret på Seiland ute.

Søndag legges nemlig Altnes akuttmottak ned, og alle de 35 beboerne skal overføres til Kirkenes intervjusenter (tidligere Vestleiren) og derfra til permanente mottak hvor de skal vente på svar.

– Tris og vemodig, men ventet

Sten Karlsen fikk sammen med Stig Erland Hansen og selskapet Alta Adventure AS i oktober ansvaret for å ta imot rundt 60 flyktninger på Seiland. Et oppdrag de ble forespeilet skulle vare et par uker.

– Vi hadde en løpende kontrakt med UDI på to måneder om gangen. Så at de nå skal sendes hjem var egentlig ventet. Men det er klart, at når de har vært her i nærmere fire måneder, har de blitt knyttet til lokalbefolkningen og øya, og vi til dem sier Karlsen.

Det er dermed med blandede følelser at den tidligere politibetjenten på søndag sender  beboerne videre til Kirkenes. Samtidig er han positiv til at det skjer fremgang i saken til flyktningene.

– Nå slipper de å gå uvisse om fremtiden, men det er også vemodig fordi alle som bor på øya har blitt en stor familie, legger han til.

Lørdag planlegger lokalbefolkningen en avslutning for alle de 35 som nå skal reise. – Alle på øya samler seg på mottaket med god mat og kaker, sier en vemodig Karlsen.

Fikk skryt av UDI

Det at akuttmottak på Seiland skulle gå bra, er nesten som en episode fra Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Karlsen sier at han takket ja til jobben på Seiland for kunne by seg på nye utfordringer, men han møtte også skepsis fra UDI, lokale og gamle kollegaer i politiet når han fortalte om planene.

– Gamle kolleger mente jeg var gal som drar ut på en «øde øy» med 60 asylsøkere uten lett tilgang til hjelp. Selv UDI hadde sine tvil om det var mulig å drive mottak her ute,  men de fikk seg nok en overraskelse, sier Karlsen humoristisk og legger til:

– All ære til politi, Flyktninghelsetjenesten, legevakta og ikke minst lokale som har trådt til og gjort det mulig, sier han.

Flotte opplevelser

Selv om eventyret på Seiland er over for denne gang, har Karlsen mange flotte opplevelser han vil huske.

– De som har vært her har nok fått være med på aktiviteter de ikke hadde fått til på andre mottak. Det er nok ikke så mange andre som kan si at de har vært med på skiturer og fiske mens de har vært på mottak, sier han.

Karlsen mener at dette også er noe av grunnen til at det har gått så bra.

– Kanskje nettopp dette er årsaken til at det har blitt en suksess. Jeg tror det ikke finnes mange mottak hvor asylsøkere har sklidd så godt inni miljøet på så kort tid, legger han til.

– Hvilke planer har du nå som du ikke skal drive mottaket?

– Dette er første gang jeg har vært hjemme på syv år, vanligvis  så er jeg borte, så planen er nok klar. Jeg har aldri kjedet meg i hele mitt liv, så selv uten jobben på mottaket tror jeg det kommer til å gå greit, sier Karlsen humoristisk.