Karl Helge Vannebo er samboer med Nonlanee Chamchong fra Thailand, hvor de i lange perioder av gangen oppholder seg vinterstid. For tiden er de i Alta, og Karl Helge kan bekrefte at han og kjæresten følger nøye med på dramaet, som nå har pågått i over to uker. Et helt fotballag, tolv gutter og treneren, ble fanget i et grottekompleks etter å ha søkt ly for regnet.

Kan være ute snart

– Det siste vi har fått derfra er at de for øyeblikket er i gang med redningsaksjonen. Verdens beste grottedykkere tar dem ut en for en, så hvis alt går etter planen, er de ute snart. Vi krysser alt vi har for at det ender bra, og at de får alle levende ut, sier Vannebo, en sentral skikkelse i det internasjonale SISA-miljøet i Bossekop. Han sier det knapt er mulig å forestille seg, hvordan guttene har det.

Flaggermus og skitt

– Det må være helt forferdelig. Fryktelig ille selv uten klaustrofobi eller vannskrekk. Det er mørkt i grotta, det er flaggermus og skittent vann, og det nærmeste vi kommer, er vel å kjøre uti vannet med bil og synke til bunns. Vi håper inderlig det ender bra, sier Vannebo, som er mest spent på det kritiske punktet hvor guttene må gjennom en meget trang passasje.

Lagde plantegning

– De har lært ungene å opptre under vann med dykkerutstyr på seg, problemet er stedet hvor grotta er så trang at de må ta av seg dykkerflasken og puffe den foran seg, sier Vannebo, som for en tid siden satte seg ned og lagde en plantegning for hvordan man kunne berge ungene ut av grottekomplekset. Han registrerer at en noenlunde liknende plan var på tale i Thailand, men at man valgte løsningen med ekspertdykkere.

– Heldigvis er dette unger i rimelig god form. Som fotballspillere er de jo litt aktive. Og de har fått mat. Nå krysser vi fingre og holder pusten, sier Vannebo.