Det ble mandag kjent at fritidsfiskere hadde noen fine fiskeopplevelser i Kåfjorden i Alta. Både fra land og fra båter ble det tatt laks på fire til syv kg. Fisken betegnes som ypperlig matfisk, og hadde tom mavesekk.

– Alt tyder på at dette er slakteklar laks. Størrelsen er fra fire til syv kg.Så langt er den et mysterium: Vi har vært i kontakt med alle oppdrettsaktørene. Alle rapporterer tilbake at de ikke finner noen synlige tegn på rømming. De hevder å ha gjort grundige undersøkelser med blant annet bruk av dykkere, sier Tor-Arne Andrassen i Fiskeridirektoratet Finnmark.

Sikker på rømming

Folk fra Fiskeridirektoratet Finnmark befarte i går kveld Kåfjorden. De fikk med selvsyn se flere av laksene som er fisket opp, og er styrket i troen på at de står overfor en større mengder rømt laks.

– Vi vet lite om omfanget, men ut fra de mengder laks som nå befinner seg innerst i Kåfjorden er mitt tips at vi snakker om en rømming i størrelsesorden 10.000 til 15.000 laks, sier Tor-Arne Andreassen.

Etter kartleggingen til fiskeridirektoratet synes den rømte oppdrettslaksen å være konsentrert om de indre deler av Kåfjorden, en sidearm i Altafjorden. Nærmeste oppdrettsanlegg tilhører Grieg Seafood og ligger på Simanes. I tillegg har Mainstream anlegg i Langfjorden og NRS Finnmark anlegg ute på Årøya. Selv om Griegs anlegg bare er rundt kilometeren fra der fisken nå tas på land forstår vi av fiskerimyndighetene holder muligheten åpen for at alle tre bedrifter kan være synderen.

DNA kan løse mysteriumet

Fiskeridirektoratets menn innrømmer at oppdrettslaksen står som et mysterium, i og med at ingen av oppdretterne til nå har vedgått rømming.

– Vi har sikret oss DNA-prøver fra laks som er tatt opp inne i Kåfjorden. Det er tatt prøver av de mest aktuelle merdene til oppdretterne i Altafjorden. Får vi match mellom på DNA-prøvene fra laksen som er fisket opp og i noen av merdene vil vi politianmelde vedkommende bedrift. Da får satt i gang etterforskning for å få klarlagt hva som har skjedd, forklarer Andreassen.

DNA er arvestoff, og finnes i fiskens celler. Det er unikt, og fisk fra samme merde vil ha DNA med store likhetstrekk.

Mareritt og drømmefiske

Dersom Fiskeridirektoratets mistanke om at det kan være 10.000 til 15.000 rømt laks i sjøen er det et mareritt for alle som er glad i Altaelva og vedkommende oppdretter. En ting er at verdien på den slakteklare laksen representerer millionbeløp, men en stor rømming som kommer i dagene før oppgangen av villaksen i Altaelva vil representere et stort omdømmetap for oppdrettsnæringen. De miljømessige konsekvensene hevdes å kunne bli betydelige.

Samtidig har den rømte oppdrettslaksen gitt mange fiskere fine opplevelser, og også representert god "matauk" . Kvaliteten på laksen hevdes å være helt opp.

Ekteparet Åge M.  og Jorunn Aslaksen var noen av fiskerne vi traff ute ved Kåfjorden. I løpet av en drøy halvtime tirsdag morgen hadde de  dratt fem laks opp av sjøen. Alle laksene var på rundt syv kilo.

– Det har vært surt vær, men det lever vi godt med når vi får slike fangster som i dag, var ekteparets tilbakemelding da  de tok seg en kaffepause i fjæra.

En annen som hadde fått en drømmestart på laksesesongen var Helmer Wilhelmsen. Han hadde brukt morgentingene godt og startet fisket like etter kl 04.00 tirsdag. Hadde fått ni lakser og han tok kveld.

– Nå holder det. Ni lakser er bra, smilte Helmer og satte kursen hjemover rett over klokken ti på formiddagen.

Felles uttalelse

Mediehuset Altaposten har  kommet  i kontakt med Grieg Seafood Finnmark for å få deres reaksjon på laksen som nå tas opp i Kåfjorden. Direktør Håkon Volden er den eneste som uttaler seg på vegne av selskapet og har vært på reise og møter, og Altaposten oppnådde først kontakt med han like før deadline.

– Vi har dialog med de andre selskapene, og vi følger prosedyrene våre hvor vi sjekker alle anleggene i Altafjord.

Har sjekket ut slakterianlegget, med dykkere, og fant ikke hull. Vi  fortsetter å sjekke ut andre anlegg og vil samarbeide  med direktoratet i dette arbeidet, sier Volden og  forteller at det vil komme en fellesuttalelse fra oppdrettsselskapene.

MASSE LAKS: Ekteparet Åge M. og Jorunn Aslaksen hadde fine fiskeopplevelser i Kåfjorden, men det smakte også godt med kaffe i det sure og kalde været. En rekke fiskere har tatt turen til Kåfjord og de neste dagene er det ventet enda flere. Foto: Reiulf Grønnevik