Gruppeleder for Ap og posisjonens finansminister, Ole Steinar Østlyngen, er godt fornøyd med fellesforslaget.

– Men netto driftsresultat er 20 millioner svakere enn det du lovet i fjor?

– Nei, det har jeg aldri lovet eller ment. Det som har vært målet er at Alta kommune skulle klare et budsjett i tråd med det KS anbefaler, et netto driftsresultat på 1,75 prosent. Det vil si 33 millioner kroner. Nå blir resultatet 12 millioner kroner lavere, men samtidig har vi stort sett bare fornøyde folk rundt oss. Utdanningsforbundet er fornøyd, Fagforbundet som største forbund jubler, ordføreren og mine partivenner er stort sett fornøyd og jeg tror også rådmann Bjørn-Atle Hansen smiler når han legger seg, sier Østlyngen i en kommentar.

Løft for utdanning

Når «finansministeren» hevder at Utdanningsforbundet er fornøyd kobler han dette til at kommunens lønnsbudsjett 2017 økes med 76 millioner kroner. Det er 10 millioner mindre enn det rådmannen har foreslått. Av de 76 millionene er 24 koblet opp til finansieringen av barnevernsprosjekt hvor det kommer øremerkede statlige midler. Lønns- og pensjonsvekst er beregnet til til mellom 25 og 30 millioner kroner. Den store vinneren er oppvekstsektoren som får 52 av de 76 lønnsmillionene budsjettet øker med.

– Jeg sa det allerede i innledende fase til budsjettet at vi skal ha et kvalitesløft for skolene. Vi kan ikke akseptere at skolene i Alta henger etter landssnittet i kvalitet målt etter karakterer. Det er vår jobb som politikere å gi mulighet for et kvalitetsløft, og det er vi nå i gang med, hevder Østlyngen.

For å få budsjettet til å gå opp i forhold til rådmannens forslag hentes 10 millioner fra økningen i lønnsbudsjettet. Det skal også reises mindre av politikere og kommunalt ansatte. Total innsparing på reise er 3,5 millioner kroner.

– Fortsatt usikker

I Utdanningsforbundet er man langt fra sikker på at økningen med 52 millioner kroner for oppvekstsektoren forteller at det blir flere lærere. Når  oppvekst gjøres til budsjettvinner skyldes i stor grad barnevernsprosjektet som staten finansierer, samt et undervisningstilbud til flyktningene, alt ifølge forbundet. Før de vil applaudere vil forbundet ha tall på at det blir flere lærere, og at rådmannens forslag om kutt av seks lærerstillinger i 2017 omgjøres.

– Ifølge rådmannens budsjettforslag skal det kuttes i lærerstillinger. Nå har ikke vi fått med oss om posisjonspartienes forslag endrer dette. Dersom rådmannens forslag går gjennom er Utdanningsforbundet skuffet over at det nok en gang skal kuttes i lærerressurser for å få kommunens økonomi til å gå rundt, sier leder Anette Berger.

Når det gjelder skolestruktur har  Utdanningsforbundet påpekt at årlige generelle kutt i skolesektoren går ut over kvaliteten. Det blir færre lærere og mindre ressurser til materiell for hvert år. Det kan ikke fortsette.

– Vi er derfor positive til at man skal utrede en ny skole i sentral Alta. Størrelse og beliggenhet vil vi gi våre høringssvar på når det blir aktuelt. Vi ønsker en god og bred prosess i denne saken, klargjør Berger.

Fra 24 til 100

I skryteboka til «finansministeren» står det også at budsjett og økonomiplan gir et enormt løft for rekrutteringen til kommunal sektor. Antall lærlinger økes fra 24 til 100, rett nok i perioden fram mot 2020.

– Det er naturlig å tro at de fleste kommer innom helse og sosial. Dette er en sektor hvor kvalitet og tilstedeværelse av ansatte, i det hele tatt å ha mennesker rundt seg, er sider av samme sak. Lærlingløftet er noe jeg personlig setter veldig høyt, klargjør budsjettsnekkeren før hans andre budsjett skal bankes gjennom.