I løpet av de siste dagene har en rekke privatpersoner og bedrifter mottatt en e-post som tilsynelatende er en hentemelding fra Posten. Teksten i meldingen som sier at du har en «uforloste pakken» er skrevet på dårlig norsk, men likevel har mange trykket på linken som følger med:

– Men denne mailen har kostet Norge ufattelig mye penger. Veldig mange, både private og offentlige bedrifter har hatt veldig mye å henge fingrene i og har brukt veldig mye penger for å rydde opp i dette. «Hentemeldingen» er det verste viruset vi har sett på en stund, sier Jens-Harald Jenssen, direktør i Eltele AS.

Låser ned filene dine

Han forteller at linken som følger med den falske hentemeldingen fra «Posten» åpner opp en «dør» inn til et nettsted som sørger for å skape masse trøbbel for deg eller din bedrift.

– Alle med gode backup-rutiner vil klare å rydde opp, men det koster mye arbeid.

– Hva gjør viruset?

– Den låser ned alt av filer ved hjelp av kryptering. Det er et typisk løsepengevirus, der du får tilbud om å betale for å få tilbake filene dine.

– Ikke betal bandittene

– Anbefaler dere folk å betale?

– Nei, for guds skyld ikke! Ikke gi bandittene mer å leve av, lyder den klare oppfordringen fra Jenssen.

Hva angår virusprogramvare, så skal denne takle blant annet dette viruset. Men:

– Det tar ofte litt tid før antivirusprogramvaren oppdateres. Og det kan fort være at en pc i et nettverk var skrudd av da oppdateringen kom. Uansett er den viktigste sikkerhetssjefen deg selv. Det er du som tar avgjørelsen om du skal klikke på linken eller ei. Det viktige her er at man alltid ser nøye på hva man har foran seg før man klikker på linker eller åpner vedlegg, sier Jenssen.