Bakgrunnen er en søknad fra driftsselskapet Finnmarkspizza AS som skal drive et konsept inneholdende kafe/spiserestaurant og pub i lokale til gamle Alfa Omega i sentrum. Eier av lokalene er MIS Alta AS hvor gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen, er sentral. Etter mye om og men endte saken med at etablissementet får skjenke både øl og sprit samt uteservering. Kun KrFs to representanter stemte mot å gi bevillingen.

– Fraviker vi den normale saksbehandlingsmåte som er nedfelt over tid i Alta kommune, kan lett gamle myter om kameraderi og forskjellsbehandling gjenoppstå, påpekte Venstres Raymond Londal i debatten i kommunestyret uten å nevne sin politiske motstander Østlyngen ved navn.

– Må le litt

Ap-politikeren ba om habilitetsvurdering med bakgrunn i at han eier lokalene, men understreket at han ikke hadde noen kobling til driftselskapet. Kommunestyret erklærte han som inhabil. For å få bevillingen vedtatt før sommerferien var saken tatt direkte til formannskapet og kommunestyre. Det normale er at skjenkesaker først behandles av hovedutvalget for helse og sosial.

– Jeg må le litt av forsøket på å gjøre dette til en sak om kameraderi og forskjellsbehandling. Jeg har leid ut lokalet og har mottatt husleie siden tidlig i vinter. Om søknaden innvilges nå eller i september gir meg verken gevinst eller tap, påpeker Østlyngen.

– Er dette en billig måte å score politisk poeng på?

– Jeg håper at folk får med seg at jeg har meldt meg inhabil og ikke har vært i nærheten av saken politisk.

God glid?

Har søknaden fått ekstraordinær behandling i Alta kommune? Kan behandlingen være saksbehandlingsfeil som gjør at vedtaket kan bli kjent ugyldig?

– I  alkoholpolitiske saker av denne type er all avgjørelsesmakt tillagt kommunestyret som organ. Det er ingenting i veien for at kommunestyret kan hoppe over hovedutvalget, og det er ikke gjort noen formell saksbehandlingsfeil, konkluderte rådmann Bjørn-Atle Hansen fra talerstolen.

I det største opposisjonspartiet Frp mer enn antydet at en uvanlig rask saksbehandling kunne tilskrives Ole Steinar Østlyngen, uavhengig av at han fratrådte under behandlingen.

– Vi har aldri pekt ut eller navngitt Østlyngen i denne saken. Fra vår side har vi heller ikke brukt ordet kameraderi, men jeg har stor forståelse for at det tenkes og snakkes i slike baner. Østlyngen er svært sentral politisk og er samtidig eier av lokalet. Han høster en helt åpenbar fordel av at leietaker får et godt driftskonsept, klargjør Bengt Rune Strifeldt.

GA GRØNT LYS: Bjørn Einar Lyng ga grønt lys for å hoppe over hovedutvalget i behandlingen av søknad om skjenkebevilling.

– Har blitt direktebehandlet tidligere

Bjørn Einar Lyng (Ap), inne i sin niende periode i kommunestyret og med 30 års erfaring med skjenkesaker, avviser at bevillingssaken har fått ekstra god glid.

– Det er ikke enestående å løfte saker over hovedutvalget. Det gjøres nå og har vært gjort tidligere. I dette tilfellet ble det levert inn søknad i mai, men manglende skatteattest gjorde at den ikke kunne saksbehandles ferdig av administrasjonen. Skatteattesten kom nå, og for at virksomheten skulle slippe å vente tre måneder, ga jeg som fungerende hovedutvalgsleder grønt lys for at saken kunne tas direkte til formannskap og kommunestyre, påpekte Lyng og fikk støtte fra Torfinn Reginiussen (Ap):

– Spørsmålet er om vi skal ri prinsipper og eller være en ja-kommune som gir grønt lys i en sak hvor vi alle er enige om realitetene; at det er fornuftig å innvilge søknaden om skjenking. Vi vet alle at de neste månedene er de viktigste for denne type virksomhet.

I opposisjonen var det samstemmighet om at Alta kommune skal være en ja-kommune, og at kommunen skal gjøre maksimalt for å legge til rette for aktivitet i sentrum og næringsvirksomhet.

– Men først og fremst har vi et ansvar for likebehandling. Catch22 søkte før sommerferien i 2015 om bevilling, men fikk beskjed om at det ikke var mulig med hastebehandling, og at saken måtte innom hovedutvalget først. Det er helt uforståelig og veldig merkelig at kommunestyret nå velger å forholde seg på en annen måte. Forskjellsbehandlingen er åpenbar, sier Frp-representant Claus Jørstad, samtidig som partikamerat Bengt Rune Strifeldt påpeker følgende:

– Det hevdes fra Ap og Lyng at søknaden ble levert inn i mai, men det var en ufullstendig søknad som ble levert inn. Den manglet skatteattest. Søknaden var ufullstendig inntil ett døgn før kommunestyret og saken ble sendt ut til oss representanter bare timer før vi gikk i møte. En helt ekstraordinær rask behandling.

  • Kommunestyrets vedtak om å gi Finnmarkspizza AS skjenkebevilling for øl og sprit, samt uteservering for øl, ble gjort mot kun KrFs to representanter. Vedtaket er endelig og bevillingen trådt i kraft. I behandlingen satte Venstre fram forslag om å utsette behandlingen i påvente av at søknaden kunne behandles i hovedtuvalget for helse og sosial. Utsettelsesforslaget fikk kun stemmene til Venstre, Sp og KrF, totalt fem stemmer.