Kommunen jobber på spreng for å finne en midlertidig løsning på veterinærproblemet.

Veterinærene tilknyttet Alta dyreklinikk har krevd mer for å drifte vaktordningen, en merkostnad på nærmere 2,4 millioner kroner over kontraktsperioden på fire år, det vil si 600.000 per år. Det er særlig landbruket som blir rammet av at ordningen opphører ved nyttår. Leder i Alta bondelag er sterkt bekymret og frykter at mangel på veterinærvakt går ut over dyrehelsa.

– Avtalen går ut 31.12. Nå prøver vi å finne en midlertidig løsning, men på nåværende tidspunkt vet jeg ikke hva det skal være, sier kommunalleder Oddvar Konst.

Det blir antydet at bøndene selv tar kontakt med veterinær når det blir akutt, for deretter å få refundert kostnadene.

– Vi har en dialog med bøndene, bekefter Konst.

I forhandlingene har kommunen foreslått å forlenge den eksisterende avtalen frem til kommunestyret har behandlet saken.

– Veterinærene vil ha den nye avtalen frem til kommunestyret har behandlet den. Vi har ikke funnet noen løsning, sier Konst.

Partene står dermed svært langt fra hverandre.

2,4 millioner mer

Kravet vil utløse blant annet en anbudsrunde.

– Vi har fått 807.000 kroner fra staten for å drifte ordninga. Pengene har gått rett til veterinærene, som har driftet ordninga på sin måte. Men det nye kravet ville bety 2,4 millioner mer i kostnader over en fireårsperiode, forklarer Konst.

Han sier at det også ville endre forutsetningene såpass at at anbudet må lyses ut.

– Dette er en offentlig anskaffelse. Hadde vi gått med på kravene, ville det endre forutsetningene for konkurransen, sier han.

– Hvem vet, kanskje det vil komme andre tilbydere på banen, sier han.

Rammer mange kommuner

Kommunen er satt i en uheldig situasjon. Forhandlinger og møter har pågått hele høsten, uten at man har klart å finne en løsning. Men Konst ser også at det ikke bare er Alta kommune som har denne erfaringen. De har vært i kontakt med Landbruks- og matdepartementet, Kommunenes sentralforbund og veterinærforbundet.

– Vi erfarer at mange kommuner har problemer med å få dette til å gå opp. Måten veterinærvaktordninga er organisert på, er en utfordring for mange kommuner. Kanskje må staten se på avtalene på nytt, sier han.

Ønsker avtale

Når saken nå har låst seg helt, jobber Konst og flere med han intenst med å prøve å få på plass en midlertidig løsning. For rådmannen har ikke pengene som skal til, så saken må uansett behandles av kommunestyret.

– Vi hadde gjerne sett at vi hadde en klinikk som ivaretok ordninga. Men nå er differansen så stor, at vi kan ikke inngå en slik avtale, sier han.

– Synes du veterinærene er kravstore?

– De mener sikkert at det er rimelig. Men vi oppfatter at dette er et problem for flere kommuner enn Alta, sier han.

Etter det Altaposten forstår, vil neppe kommunallederen og de ansatte som jobber med dette, ta juleferie før en midlertidig avtale er på plass.

– Jeg tror vi skal få til en ordning, sier Konst.