– Folk sto i kø, og da 130 hadde forsøkt å kvalifisere seg, måtte vi bare sette en strek. Det ble en veldig spennende finale med massevis av publikum, sier Anders S. Buljo fra reinbeitedistrikt Joahkonjarga, som sammen med Lakkonjarga og andre langfjordinger arrangerte konkurransen. Premien i verrdeklassen (venner utenfor reindrifta), var en simlekalv gitt av Isak Buljo, og pengepremiene på 2.000 kroner til vinneren av herre-, dame-, og juniorklassen ble gitt av Lakkonjarga reinbeitedistrikt og Kautomaskin AS.

Før finalen kunne folk øve seg på et treningsgevir, og en av dem som øvde seg, Torleif Thomassen fra Harstad og Tappeluft, kom seg til finalen.

HER BLE DET TREFF: Torleif Thomassen i fint driv på kloss hold. Å starte i det små var oppskrift på suksess, for senere på dagen var tappeluftingen blant dem som klarte å knive seg til finalen. Foto: Arne Hauge

Josef instruerte

– Har alltid hatt lyst til å prøve lasso. Det var veldig artig, sa Torleif da han fra stadig økende hold slengte av sted det tykke lassotauet. Han overrasket seg selv med mange treff.

Traff gjorde også Iver Isak Nicolaysen Sundelin, med god instruksjon fra veteranen Josef Henrik Buljo.

– Dokker treng ikke så stor løkke, sa Josef Henrik, han reipet opp lassoen med brunbarkete, vante hender og ga den til Iver Isak. Etterpå økte avstanden mye, og en skeptiker spurte om Buljo trodde det var mulig å treffe.

– Mulig å treffe?  Ja, det går ikke an å bomme her, svarte veteranen, han kastet og traff.

LÆRER: Iver Isak Nicolaysen Sundelin får god lasso-instruksjon fra veteranen Josef Henrik Buljo. Foto: Arne Hauge

To på en gang er bom

Distriktene hadde laget en roterbar blink med mange gevirer, presis som når flokken er i samlegjerde og roterer som en diger mengde. Blinken ble donert til samfunnshuset.

– Det er tre poeng for geviret i midten, ett poeng for hvert av de andre, sa arrangøren, som ristet på hodet og sa bom og null poeng hvis man lagde kjempeløkke og fanget to rein på en gang.

I finalen var Altaposten opptatt på annet hold, men Buljo sier det ble hard kniving og mye fin kasting. Da det kostet 100 kroner å bli en lasso-erfaring rikere, og muligens kvalifisere seg, ble det også et meget pent overskudd til samfunnshuset i Langfjorden. Her er resultatlistene:

Verrdeklassen:

Finalister: Charles Kårstad fra Storsandnes, Jørgen Beldo fra Langfjordbotn, Torleif Thomassen fra Tappeluft, Anders Kråkevik fra Hardanger.

Det var Kårstad som vant reinkalven, og Buljo sier den skal følge flokken i deres siida, Bedesiida. Og hvis det blir reinlykke, kan det fort bli flere rein ut av den ene. Når simlekalven blir litt større vil den også få en GPS-sender så Charles kan sitte hjemme i stua og følge med hvor den er.

Herreklassen:

1. Jon Inge Eira, Lakkonjarga.

2. Isak Anders Eira Lakkonjarga

3. Johan S. Buljo Joahkonjarga

Dameklassen:

1. Kirsti Monica Eira, Favrosorda (Kvænangsfjellet)

2. Berit Sara Buljo, Joahkonjarga

3. May-Liss Erika, Lakkonjarga

Juniorklassen:

1. Ravdna Garen Buljo, Joahkonjarga

2. Sara Elena Buljo, Joahkonjarga