Venstres Trine Noodt er glad for at kommunestyret samlet seg enstemmig om å utrede alle tre lokaliseringsalternativ, men at også dagens nærskolestruktur med både Komsa og Bossekop skole skal utredes økonomisk. Hun og paritet har hele tiden vært skeptisk til regnestykkene som forteller at en ny stor sentrumsskole som er anslått og budsjettert til å koste 400 millioner kroner vil frigjøre penger, som igjen kan brukes til å styrke innholdet i skolen slik flertallet hevder.

– Argumentet om bedre økonomisk drift av Alta-skolen nå er lagt vekk av rådmannen. Økonomi er ikke lengre et argument, ifølge han. Det er ikke påvist noen innsparing. Etter vår mening er økonomi et argument, men det er et argument for å beholde dagens struktur med skole både i Komsa og Bossekop. I stedet for å påføre oss selv 20 millioner kroner årlig i økte kapitalkostnader kunne vi ha kommet langt rimeligere unna ved mindre opprustinger av eksisterende skoler, og vi ville med å beholde nærskolene fortsatt ha bedre økononomi enn med storskoletenkingen, sier Noodt til Altaposten.

Så sent som i mai vedtok kommunestyret å gå fra tre barneskoler i sentrum til to ved å slå sammen Komsa og Bossekop. I kommunestryet i dag var utgangspunktet svært ulik tilnærming. Partiene stor mot hverandre med ulike alternativ. Til slutt ble det b et historisk vedtak hvor gruppeleder for Ap fikk full klaff med sin invitt til å snekre sammen et forslag som kunne få bredest mulig oppslutning.

– At vi nå har et omforent og enstemmig vedtak om å grundigere utredning av alle lokaliseringsalternativ tror jeg vil gavne skole-Alta, påpeker Ole Steinar Østlyngen (Ap).

Stor skole

Den nye skolen blir en av de største i Alta og bygges som en tre-parallells skole. I tillegg til elevene fra Komsa og Bossekop inkluderes også trinnene fra 5. til og med 7. ved Aronnes skole i nyskolen.

I mai-vedtaket var kommunestyrets flertall klar på at skolen skulle lokaliseres til en sentrumsnær tomt, og at tomten primært ikke skulle legges på dyrkbar mark. Det kolliderte med det som er det klare lokaliseringsvalget til Frp, Prestegårdsjordet.

Ap avgjorde

Dette blir det ikke noe av etter at medlemsmøte i Ap valgte å endre kurs i lokaliseringen. Sentrale politikere i partiet har deltatt i en bredt sammensatt gruppe som vurderte tre lokaliseringer og endte opp med Komsa som sin anbefaling som det beste alternativet.

Ordførerpartietet hadde sannsynlig med seg flertallet i kommunestyret i at Bossekop er det beste alternativet, men valgte likevel å gå for en ny bred utredning som skal legges fram for kommunestyret i mars.

I vedtaket ber kommunestyret om nye utredninger og kostnadsoverslag ved Bossekop skole, før kommunestyret tar endelig stilling til tomtevalg. Kostnadsoverslag, planstatus og rekkefølgekonsekvens skal utredes for Bossekop, Komsa og Prestegårdsjordet. Et null-alternativ skal også utarbeides kostnadsoverslag for.

– Det som har preget debatten internt hos posisjonspartiene er at vi har et ansvar for å gi alle elevene i hele Alta en god skole. Det betyr at vi må se helheten. Posisjonen gjør det med å se om vi kan bruke eksisterende skolebygg i en ny sammenslått sentrumsskole, slo ordfører Monica Nielsen (Ap) fast fra talerstolen.

Avviser reell utsettelse

Hun og gruppeleder Ole Steinar Østlyngen i Ap var klar på at det var tre gode lokaliseringsalternativ, men at hovedargumentet var at med å velge Bossekop ville flest mulig få kortest mulig skolevei.

Til Altaposten avviser Østlyngen at lokaliseringen reelt sett er utsatt.

– Ap står fortsatt på at vi mener at Bossekop er det beste alternativet av tre gode. Men kommer det inn vesentlige nye moment i forhold til utredningen som nå skal foretas vil det kunne endre flertallet. Vi kan ikke påføre oss mer kostnader enn nødvendig, slår Østlyngen fast

Klar tale

I saksframlegget skriver rådmann Bjørn-Atle Hansen at kostnadsbildet for bygging av en ny sentrumsskole må sees i et langsiktig perspektiv.  «Utnyttelse av eksisterende infrastruktur ved nye kommunale investeringer knyttet til både boligfelt og institusjoner, må utgjøre et sentralt element i vurderinger av lokasjon», skriver rådmannen.

BEHOLD NÆRSKOLENE: Venstres Trine Noodt finner knapt noen fordeler ved å bygge en ny stor skole i Alta. behold nærskolene, sier Noodt.