– Jeg har konstante smerter, men ingen mulighet til å betale, sier Abdollah Maroufi, som har fått avslag på videre støtte til behandling.

I 1990 ble den da 28 år gamle Maroufi pågrepet og fengslet i hjemlandet Iran. Hans forbrytelse var at han som kurder var medlem av et demokratisk parti som kjempet for selvstendighet. Khomeinis jernhånd gjorde at opposisjon mot det religiøse styret eller islam generelt ofte ble møtt med strenge straffer.

Dømt til fengsel

– Jeg lå hjemme og sov da jeg ble pågrepet. Politiet listet seg inn og bandt meg på hender og føtter. De førte meg til fengselet og jeg fikk vite at jeg var dømt til fem års fengsel på grunn av min politiske aktivitet, forteller Maroufi.

Ifølge Maroufi ble det fem år med tortur og undertrykkelse.

– En gang slo de meg så hardt mot skrittet at jeg måtte opereres i fengselet, sier han, før han forteller om flere grufulle hendelser.

Det som likevel har plaget 52-åringen mest i ettertid, er tennene.

– Politiet og vaktene slo eller trakk ut hver eneste tann, forteller han.

Flyktet fra landet

Etter å ha sonet straffen ble Maroufi løslatt. Han flyttet hjem, hvor han fortsatte det politiske arbeidet. Da politiet fikk nyss om dette, gikk det rykter om at Maroufi igjen ville bli pågrepet.

– Da turte jeg ikke å bli i Iran lengre, for jeg hadde ikke overlevd fem nye år i fengselet, slår 52-åringen fast.

Maroufi flyktet til nabolandet Irak, hvor han bodde i åtte år. Senere flyttet han til Tyrkia, før han kom til Norge i 2009.

– I flere år levde jeg uten tenner i munnen. Heldigvis fikk jeg her i Norge beskjed om at jeg ville få hjelp, sier Maroufi.

Fikk nye tenner

I 2011 begynte den omfattende behandlingen. Maroufi fikk implantat nede i munnen, mens han har fått gebiss i overkjeven.

– Jeg er veldig fornøyd med implantatet. Det er som å ha mine egne tenner tilbake, sier 52-åringen.

Men ifølge Maroufi volder gebisset ham store problemer.

– Gebisset gnager. Slimhinnene blir irriterte og vonde. Jeg har problemer med å spise fordi det gjør vondt og jeg må bruke smertestillende nesten hele tiden, sier han, som nå ønsker seg implantat i overkjeven også.

Behandlingen Maroufi har gjennomgått så langt, har kostet over 100.000 kroner. Regningen har NAV tatt, men nå er det stopp.

Kostbar behandling

– Både jeg og tannlegen min har søkt NAV om dekning av videre behandling, en behandling som vil koste nye 100.000. Men søknaden ble ikke innvilget. Svaret var at taket for å få dekket behandling er 100.000 kroner. Det er veldig fortvilende, for jeg har ikke mulighet til å betale for behandlingen selv. Jeg synes det er trist at jeg, som ikke har gjort annen forbrytelse enn å være medlem av et politisk parti, skal måtte lide fremdeles, over 20 år etter at jeg ble torturert, sier Maroufi.

Han understreker at han er fornøyd med NAV på de aller fleste områder.

– Hva skal jeg gjøre?

– NAV har hjulpet meg mye og gjort tilværelsen min veldig mye bedre. Men hva mener de jeg skal gjøre når jeg ikke har mulighet til å betale 100.000 av egen lomme? Til tross for at jeg har søkt mange jobber er jeg arbeidsledig. Jeg har rett og slett ikke penger. Jeg har spurt NAV om det er mulig at de betaler, og så kan jeg tilbakebetale litt og litt. Men det gikk visst ikke. Så nå vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal gjøre for å slippe å leve med smertene, sier Abdollah Maroufi.

NAV-leder John Helland sier det ikke er et økonomisk tak når det gjelder hva de dekker av tannbehandling.

– Jeg kjenner ikke til den aktuelle saken og uttaler meg derfor på generelt grunnlag. Om det stemmer at vedkommende har fått beskjed om at det er et tak på 100.00 kroner, er ikke det riktig. Vi forholder oss til den behandlingen rådgivende tannlege anbefaler. Men noen ganger kan det være at man går for rimeligere løsninger, hvis det er løsninger som vil fungere like godt for pasienten, sier Helland.

Kan klage

Han forteller at pasienter som får avslag på søknaden kan klage til fylkesmannen.

– Man har rett til å klage. Klagen kan man få hjelp til å formulere hos NAV om man har behov for det, forteller Helland.

Han sier at for at det i det hele tatt skal vurderes om pasienten får dekket deler eller hele tannlegeregninga, må en anbefaling fra behandleren ligge ved. Slike anbefalinger har Abdollah Maroufi flere av.

«Pasienten har fått alle tennene trukket eller slått ut i fengselet. Protesene gjør vondt ved tygging, men i tillegg minner de ham om torturen hver gang han må ta protesen av og på. Det er sårhet i slimhinnene som ikke har respondert på vanlig avlastende behandling», skriver Maroufis behandlende tannlege.