Den siste uken har det vært jobbet intenst med å få på plass en avtale mellom Alta kommune og veterinærene tilknyttet Alta dyreklinikk. Veterinærene krevde mer for å drifte vaktordningen, en merkostnad på 2,4 millioner kroner over fire år. Det skapte problemer for kommunen fordi kravet utløste blant annet en ny anbudsrunde.

I dag melder partene at de er blitt enig. Kommunalleder Oddvar Konst sier tjenesten derfor vil fortsette.

– Veterinærene har fått en kompensasjon som begge parter er fornøyd med, fram til vi har behandlet saken på nytt i april.

Konst sier konkurransen som ble lyst ut i 2017 er avlyst og at de vil lage en ny konkurranse i januar. Så skal saken behandles i kommunestyret i april.

ENIGHET: Kommunalleder Oddvar Konst sier de har imøtekommet veterinærene og har kommet fram til en midlertidig løsning. Foto: Lill Vivian Hansen

Forbedret kontrakt

– Vi har funnet en løsning som gjelder fram til politisk behandling av merkostnaden.

– Veterinærene ba om 600.000 mer i året. Hva innebærer den midlertidige avtalen?

– De har fått en forbedret kontrakt enn dagens utgave. Vi har imøtekommet dem på ønskene og da har vi en veterinærtjeneste også etter 31. desember.

Nøyaktig hva avtalen innebærer vil ikke Konst si. Det vil heller ikke veterinær Lena Iversen, som har forhandlet fra veterinærenes side.

– Men dette er en god julegave for dyrene i Alta. Nå slipper vi trøbbel for dyrene.

Kommunen får midler

Før saken var løst var Altaposten i kontakt med veterinær Vibeke Elvenes. Hun er en av seks veterinærer tilknyttet Alta dyreklinikk. Hun sier kommunen får øremerkede midler av staten til å dekke vaktutgiftene, og de kan søke staten om stimuleringstilskudd som kan dekke utgifter til å ha tilstrekkelig med veterinærer på dagtid. I tillegg sier hun, som svar på at økningen koster kommunen 2,4 millioner mer ila fire år:

– Kommunen får 3,2 millioner kroner i støtte, pluss stimuleringstilskudd.

Elvenes påpekte at dyr blir ofte syke utenom normal arbeidstid.

– Vi får ofte henvendelser og tar ofte akutte operasjoner. I det siste har vi for eksempel hatt to keisersnitt på natten.

I et dokument sendt fra Landbruksdirektoratet står det at Alta kommune får totalt 825 812 kroner til kommunal veterinærvakt for 2018. Drøye 791 000 av disse er et vakttilskudd.

– Landbruksdirektoratet forutsetter at vakttilskuddet i sin helhet brukes til å godtgjøre veterinærer på vakt, står det i vedtaket.