Det går med andre ord den veien høna sparker med fjernvarmen i Alta. De som er avhengige av det varme vannet fra de to fyringsanleggene er fortvilet.

– Vi har begynt å utrede kostnaden ved å sette inn elkjele. Det er vi nødt til, for sånn som dette kan vi ikke ha det, sier Tor Even Stamnes i Basale, som har driftsansvaret for A12. Bygget har kun fjernvarme som oppvarmingskilde.

Fra Nordlyskatedralen meldes det at det var ganske kaldt i kontorfløyen tirsdag, men at det var litt varmere onsdag. Også der er det oppvarming kun via fjernvarme.

– Jeg hadde forventet en mer seriøs aktør enn dette. Heldigvis har vi lagt til rette for elkjele, sier daglig leder Gunnar Tangvik i Alta kirkelige fellesråd.

Feil på fyringa

– I A12 har det vært kaldt siden søndag. Da gikk alarmen, fordi det sluttet å komme varmt vann til bygget. Siden har vi jobbet masse med å styre rundt på den lille varmen vi har, slik at vi har en bra balanse i bygget. Heldigvis er vi i en tid der det ikke er særlig kaldt ute, men dette er selvfølgelig uholdbart, sier Stamnes.

Altaposten har undersøkt saken og blitt gjort kjent med at det var feil på ovnene i sentralen i Alta sentrum fra tidlig søndag til onsdag formiddag. Da begynte fyrvokteren i Hexa igjen å skuffe på med flis.

– I dag er varmen tilbake, men det forandrer ikke vårt syn på saken; vi må utrede og helst få på plass en alternativ oppvarmingskilde, sier Stamnes.

Omtrent like irriterende som det er at bygget han vokter er uten varme i fire dager, synes han det er at Hexa ikke gir noen informasjon eller svarer på telefon.

Svarer ikke

– Nå jobber jeg med å lage et prisoverslag, så får eierne av A12 ta en beslutning på eventuell investering i elkjele, sier Stamnes.

Byggeier Kenneth Strifeldt svarte ikke telefonen i dag.

Det gjør heller ikke Simen Friis Strømsvik, daglig leder, styreleder og hovedaksjonær i Hexa Bioenergi AS, når Altaposten ringer. Han svarer ikke noen.

– Får ikke tak i han, sier Stamnes.

– Vi får heller ikke tak i han, sier kommunalleder Bengt Fjellheim.

– Vi har forsøkt å ta kontakt med selskapet over lang tid, men ikke fått noen respons. Vi ser også at selskapet ennå ikke har levert regnskapene for 2014, og frykter vel det samme som alle andre; at selskapet styrer mot konkurs, sier Fjellheim, som representerer Alta kommune, som er Hexas største kunde.

Får ikke pengene

Mandag 11. april ble det kunngjort av Brønnøysundregistrene at Hexa Bioenergi er begjært tvangsoppløst. Årsaken er at foretaket ikke har registrert statsautorisert revisor. Selskapet gis en frist på fire uker på å rette opp forholdet. Største eier, Skoging AS, der nevnte Friis Strømsvik var hovedaksjonær med 80%, gikk konkurs i desember.

Kreditorene sliter med å få betalt for arbeid som er utført for selskapet.

– Vi har 60.000-70.000 kroner utestående for arbeid på sentralen i Lakselv. Det har vi hatt i ett år, og nå jobber et inkassofirma med å inndrive kravet. Jeg har mer eller mindre fortrengt saken, og regner vel ikke med å få pengene, sier Geir Kåven hos Rørlegger Kåven AS i Lakselv.

Heller ikke han får svar på sine henvendelser til Hexa Bioenergi.

Mistet leveranse

At økonomien i mange år har vært svak i Hexa Bioenergi er ingen hemmelighet. I 2013 fikk selskapet et underskudd på to millioner kroner. I desember det året skjøt eierne inn 1,6 millioner kroner i ny selskapskapital, for at ikke egenkapitalen skulle være negativ ved årsslutt. Ved årsskiftet var gjenstående egenkapital 1,1 millioner kroner.

Siden er det ikke levert godkjente regnskapstall for Hexa, verken for 2014 eller 2015. I disse to årene har de også mistet leveranse til store kunder som Amfi Alta og Nordlysbadet, som har skaffet seg elkjeler og benyttet disse til en mye lavere kostnad pr kwh enn det Hexa har forpliktet seg til å levere. Dermed har det ikke vært nødvendig med full fyring i flisovnene i Alta sentrum, og eierne har uttrykt at det har vært en utfordring både i forhold til lønnsomhet og god drift.

– Alta kommune er ikke bare den største kunden, vi har også et samfunnsmessig ansvar. Men derfra til å si hva vi gjør hvis selskapet går konk og ovnene blir kalde, er for vanskelig. Blir konkursboet kjøpt opp, eller blir det stående uten drift? Dette blir en politisk sak for vår del, sier Fjellheim.

HER MÅ DET INVESTERES: Tor Even Stamnes i Basale drifter A12, der blant andre NRK og Spenst holder hus. Nå må han få en elkjele i hus. Foto: Vidar Kristensen