Vetle Langedahl er betegnet som framtiden mann for Finnmark Høyre. Finnmarkspolitikeren og hammerfestingen uttalte til Altaposten 5. august i fjor i forbindelse med fylkestingsvalget at under gitte forutsetninger vil det kunne være i tråd med Høyres politikk å flytte sykehuset til Alta.

– Jeg står fast på det jeg uttalte til Altaposten, men det er viktig å få med at jeg i samme intervju sa at det er en bred oppfatning i Finnmark Høyre at dagens sykehusstruktur må ligge fast, og at helsetilbudet i Alta må utvikles i en struktur hvor Hammerfest har lokalsykehuset i Vest-Finnmark, sier den unge hammerfestpolitikeren som er sentral i Høyres fylkestingsgruppe.

– Respekter utredning

Bakgrunnen for at Langedahl i fjor klargjorde hva han mente var Høyres politikk var at partikamerat og den gangs Alta-ordfører Laila Davidsen ble tolket som hun krevde at Alta skulle ha framtidens lokalsykehus i Vest-Finnmark, og at hun hadde Finnmark Høyre med seg i et slikt krav. Selv om den unge hammerfest-politikeren slo fast bred støtte hos sine partifeller i Finnmark for dagens struktur, åpnet han for å endre på strukturen:

– Helsetjenestene skal leveres nær der befolkningen bor, og vi må hele tiden ha fokus på å få mest mulig helse for hver krone vi legger igjen i helsevesenet. Derfor er Laila Davidsen på linje med både Frank Bakke-Jensen og resten av fylkespartiet, meg selv inkludert, i at vi må ha en helhetlig konsekvensutredning før det gjøres større endringer i leveringen av tjenestetilbudet. Det ligger i kortene at det omfatter de store investeringene som synes å komme i et nytt eller rehabilitert sykehus i Hammerfest.

– Betyr det at du åpner for at sykehuset bør til Alta om det blir konklusjonen i utredningen?

– Det betyr at vi kontinuerlig må vurdere hvordan vi kan organisere helsetilbudet for å få mest mulig helse igjen. Sentralt i  Høyres politikk er at tjenestene skal leveres nærmest mulig innbyggerne. Vi må få fakta på bordet og ta av oss Alta- eller Hammerfest-brillene når vi vurderer dette. Det gjelder å få best mulig helsetilbud til finnmarkingene, og handler ikke bare om Alta eller Hammerfest, var altså svaret til Langedahl for ett år tilbake.

Ikke endret syn

Har han i løpet av året, og ikke minst etter at analysebyrået Oslo Economics i omfattende utredning har konkludert med sykehuset bør flyttes til Alta, endret syn?

– Nei, for meg er fortsatt det viktigste at finnmarkinger får det beste helsetilbudet som er mulig. Når det gjelder utredningen fra Oslo Economics har jeg ikke fått satt meg nok inn i den til å vurdere om vi kan sette lit til den, og om den har vurdert alle forhold som må gjøres før det trekkes bastante konklusjoner. Jeg har registrert at helseministeren mener at den ikke er tungtveiende nok til å endre på strukturen, og at direktør Lars Vorland i Helse Nord signaliserer at den bør vurderes med åpne øyne tanke på framtidens struktur, klargjør Vetle Langedahl.