– Vi ønsker å gjøre testing og inngangen til politistudiene mer tilgjengelige for de dette kan være aktuelt for. I fremtiden vil politiet styrkes med mange nye stillinger og da er det viktig å være på forskudd med utdanning av nytt personell, påpeker Nilssen.

Jobber for Alta

Det er onsdag i neste uke, den 29. januar, at muligheten for å prøve seg selv opp mot opptakskravene, finner sted. Det blir testløping ved Alta videregående skole, svømming i Nordlysbadet og styrketest på treningsrommet i politikjelleren.

– Vi fikser transport mellom teststasjonene. Vi ser helst at folk melder seg på, gjerne på telefon 488 87 604. Her vil man få en fin pekpinn om man er i nærheten og hva man bør bli bedre på før eventuelle virkelig opptakstester, påpeker Nilssen.

Normalt er det opptaksprøver over to dager i Tromsø rundt 20. mai når studenter han søkt på studieplass. Dette ønsker politiet nå å endre på.

– Reise med overnatting i Tromsø kan bli dyrt for mange. Derfor jobber vi for å flytte opptaksprøver for altaværinger og andre i omlandet, til Alta. Det blir nok neppe noe allerede i år. Men vi håper å kunne tilby opptaksprøver i Alta neste år.

Har startet pilotprosjekt

Nilssen håper testene kan være mulig å endre noe. 3000-meter løping er det sjeldent en politibetjent trenger i jakten på skurker.

– 1500 meter, eller kanskje til og med 50 meter spurt er kanskje mer relevant. Vi jobber med hele opplegget, så får vi se hva det blir til etter hvert.

I dag er det 720 studentplasser årlig på de fire studiestedene Bodø, Oslo, Kongsvinger og Stavern. Nå vil politiet ha flere søkere fra landets nordligste fylke.

– Det er jo færrest innbyggere lengst nord, og dette speiler også antall søkere fra Finnmark. Men vi ønsker å øke dette tallet. Derfor ha vi startet et pilotprosjekt.

– Vi er testet ut i et opplegg med løping opp trapper i fullt utstyr, politiskjold inkludert. Også med rambukk. Vi har også drevet kollegaredning der kravet var å dra en kollga iført politiutstyr 25 meter til sikker sone. Det er tungt, forteller politistudent Thomas Wendelborg.

Kan få viktige svar

Normalt gjennomføres opptaksprøver med fysiske og psykiske tester, pluss legesjekk og en samtale. Disse tingene kan det være knyttet mange spørsmål til.

– For de som har spørsmål blir det selvsagt mulig å spørre og få svar under tesingen i neste uke. Vi ønsker flere politifolk fra Finnmark i jobber i Finnmark. Lokale folk blir ofte lenger i stillingene enn folk som kommer til fra andre steder. Derfor ønsker vi at flere finnmarkinger søker til politiet, påpeker praksisveileder og betjent ved Alta lensmannskontor, Caroline Nagy.

TØFFING: Caroline Nagy er litt unna altarekorden på 31 kroppshevinger, men passerer lett kravet på en for damer. Tør du teste deg, spør hun. Bak følger Gaute Magnus Nilssen og politistudent Thomas Wendelborg (t.h) spent med.