I forkant av at utbyggingen av Alta videregående skole ble utlyst som totalanbud, vurderte ledelsen hos Harald Nilsen AS, med daglig Halvdan Heggheim i spissen, om bedriften hadde økonomiske muskler, kapasitet, kompetanse og erfaring til å ta kunne komme ut av jobben med beina på bakken. Egentlig var vel ikke fylkets største bygningsentreprenør i tvil; og leverte et anbud med en kontraktsverdi på 180 millioner kroner, og fikk tilslaget.

– Rent bygningsmessig er det et relativt enkelt prosjekt, men det er utrolig viktig med god planlegging for at alle aktørene som er involvert skal makte å holde god framdrift, særlig i et prosjekt med store flater hvor det kan bli kritisk om folk blir stående å trå luft i påvente av andres framdrift, sier anleggsleder Tom Helge Thomassen. Han har tatt med seg assisterende anleggsleder Fredrik Thomassen under brifingen av Altaposten.

Lang erfaring

Anleggsleder Thomassen har lang erfaring fra byggebransjen, hvor han har gått gradene «fra gulvet», tatt flere trinn med utdannelse – til nå å holde kontroll på store byggeprosjekter. Assistenten har selv vært elev ved Alta videregående skole på byggfag, men kastet seg rett inn i ingeniørutdannelse i Alta, rett nok innen maskinfaget. I vår gikk han rett fra eksamen og inn i lederteamet hos Harald Nilsen AS.

– Dette blir en god ilddåp for Fredrik, påpeker Thomassen den eldre, og viser til at han har hatt rundt 50 arbeidere i støytene når både egne ansatte og tekniske underentreprenører regnes med. Over sommerferien som har lav aktivitet på byggeplassen vil det dra seg til, Tom Helge regner med at det kan bli rundt 80 i sving for å ferdigstille skole lokalene.

ALLE LOKALE: Totalentreprenør Harald Nilsen har satt sammen et lag av underentreprenører med nesten 100 prosent lokal tilhørighet. Foto: Jarle Møen

– Det er bare å skryte av underentreprenørene. Samarbeidet har glidd veldig bra, og det er helt klart en styrke for framdriften at det er et team  av lokale aktører som jobber sammen. Vi kjenner både svakheter og styrker hos alle, og god framdrift er i stor grad fortjenesten til gode arbeidsledere hos underentreprenørene, er rosen fra anleggslederen.

Tre byggetrinn

STORE DIMENSJONER: Nyfløya til Alta vgs, som er på rundt 6000 m2, begynner å ta form. Det kmmer to mindre byggetrinn til. Trinn1 som vi ser her skal stå ferdig i mars 2017, mens ferdig prosjekt, alle tre byggetrinnense, skal stå ferdig i slutten av september 2018.

Hoveddelen av den nye skolen kommer som en ny fløy i 3,5 etasjer, noe de fleste vil oppfatte som fire etasjer. Rent fysisk har fløyen grodd opp der det tidligere elevinternatet var å finne. Det er revet, fløyen som skal stå helt ferdig først i mars 2017 utgjør 60 prosent av en kontrakt. Den har siden byggestart økt fra 180 til 200 millioner kroner.

– Forklaringen er at utbyggingen er en såkalt samspillskontrakt hvor vi i framdriften har tett kontakt med byggherre/brukere. For få få et maksimalt resultat for brukerne er det helt normalt at slik samspillskontrakter øker og det vi ser her er ikke unormalt, påpeker Tom Helge Thomassen.

Først byggetrinn, som er fløya det jobbes med, utgjør rundt 60 prosent av totalkontrakten i areal og kostnader. Når byggetrinn 1 står ferdig i april blir det et kort opphold slik at skolen kan flytte inn i lokalene og frigjøre de nærmeste lokalene som skal rives. Her vil det gro opp et nytt inngangsparti som skal stå ferdig i tett inn på julaften 2017. Byggetrinn 3 som er den minste delen av oppdraget skal sluttføres i september 2018.

Første lokale ferdig

MALER: Andrjej Malinowski er allerede i gang å male de første lokalene som bygningsmessig er ferdigstilt. Foto: Jarle Mmjøen

Den nye fløyen er under tak og faktisk er de første lokalene i kjelleren, tilhørende industrifagene, bygningsmessig ferdig og snart klar til innredning. Her har allerede malerne rykket inn.

– Det er bare å konstatere at alt har gått etter planen. Vi har ikke støtt på noen uforutsette utfordringer og hindringer. En kuldeperiode i vinter taklet vi veldig bra, men den kom ikke som noen overraskelse. Vinter har vi alle år, påpeker anleggslederne og drar fram en annet forhold til de er stolt over:

– Alle har tatt HMS på alvor og gitt det høy prioritet. Så langt har vi ikke hatt noen skader eller uhell av betydning.

– Sjef Heggheim sier at dere er i skarp rute, men er dere også i økonomisk rute slik at det blir god inntjening?

– Vi har faktisk klart å hente inn tid og har litt å gå på fram mot ferdigstillelse. Det betyr at vi har rom for både testing og utprøving slik at vi kan levere fra oss et topp produkt. Det er faktisk en av bedriftens viktigste suksessmål.

– Men blir det penger?

– Det skal gå helt fint. God framdrift tilsier ikke at vi går på en økonomisk smell, er beskjeden fra anleggslederne.

Ferdig i mai

KOMPLISERT BYGG: Entrprenør Ulf Kivijervi er godt i gang med bygging av handballhall, undervisningslokaler, garderober og servicefasliteter til Finnmarkshallen, en totalentreprise til en verdi av 120 millioner kroner inkludert mva. Foto: Jarle Mjøen

I det som gjerne blir betegnet som gamle sentrum, skoleområdet, er det fler enn Harald Nilsen AS som jobber mot stramme tidsplaner. Ulf Kivijervi AS fikk tilsllaget på en helt ny avdeling tilknyttet Finnmarkshallen. Et oppdrag til 120 millioner kroner inklusiv mva.

Daglig leder hos Ulf Kivijervi AS, Eirik Kivijervi, har tatt ferie med en god følelse.

– Vi er i rute. Tidsplanen er holdt så langt, og egentlig har alt gått greit og uten store problemer. Vi skal overleve byggherren nye fine lokaler i april/mai 2017 dersom ikke noe uforutsett dukker opp, lover daglig leder Eirik Kivijervi hos den lokale entreprenøren Ulf Kivijervi AS.

Han måtte vente lenge på å sette i gang, men selv om oppstarten ble vinterstid, har det ikke gått ut over framdriften.

– Som sagt er tidsplanen holdt, og vi har ikke fått noen store overraskelser så langt. Det har vært rundt 20 arbeidere på byggeplassen, og underentreprenørene JARO og Odd Mathisen AS har gjort en meget god jobb. Dette er et komplisert elementbygg, og ikke noe rett fram-prosjekt. Over ferien trykker vi til og kan nok i de mest intensive periodene fram mot ferdigstillelse kanskje doble antall et på byggeplassen, ikke umulig at det blir 40 i aksjon her, forteller feriende Eirik Kivijervi.

Plusstall på bunnlinja?

Før han dro  på ferie fikk også bedriften han leder tilslaget på ombyggingen av inngangspartiet med mer på Alta Helsesenter. Kontrakten har en verdi på rundt 30 millioner kroner inkludert mva.

BYGGER INNGANGSPARTI: Ulf Kivijervi vant også konkurransen om å bygge inngangspartiet om som skal betjene Alta Helsesenter og Alta Nærsykehus. Foto: Jarle Mjøen

– To fine prosjekt, men ikke større enn at vi skal kunne håndtere dem, lover Kivijervi som har følgende melding til om det blir penger av å bygge Finnmarkshallen:

– Når framdriften ser grei ut er det ingen grunn til å tro at vi går på en smell.