Tv-serien Sameland, som nå er døpt Hjerterått, ble produsert i Kautokeino sist vinter. Ifølge daglig leder Andreas Ausland ble det gjort resultatløse forsøk på et næringsrettet samarbeid.

- For Kautokeino Film er det helt avgjørende å ha en god relasjon til kommunen når vi skal være verter for fremtidige filmproduksjoner. Ting må legges til rette for at det skal være mulig å gjennomføre en produksjon helt enkelt. Her har Kautokeino kommune en svært viktig og avgjørende rolle, skriver Ausland i et brev til kommunen.

Ikke imponert

Produksjonen har gått noenlunde greit, mens Kautokeino Film er klar på at produsenten eierne i Originalfilm ikke er videre imponert av vertskommunen. Dette skyldes blant annet den lange prosessen det tok med søknaden kommunen skulle sende til Innovasjon Norge, om midler som skulle brukes på tv-serien.

- Det ble sagt muntlig på ett av møtene vi hadde, at om kommunen ikke fikk innvilget søknaden, så skulle kommunen selv betale. Dette skjedde ikke, skriver Kautokeino Film i brevet.

Han mener andre kommuner ville gjort nærmest hva som helst for å sikre seg en slik produksjon.

- Vi forsøkte å slukke «brannen» så godt vi kunne og forsvarte kommunen, sier han.

Betyr mye for næringslivet

Ausland er klar på at filmproduksjonen skaper ringvirkninger.

- Det var rundt 40 personer her til enhver tid, fra begynnelsen av januar til april. De aller fleste bodde på hotellet. Her spiste de sine måltider og noen benyttet seg av baren. Alle butikkene i bygda ble brukt, som bensinstasjonene og andre service-institusjoner. Produksjonen i seg selv kjøpte inn betydelige mengder varer og tjenester lokalt, oppsummerer den daglige lederen.

Han frykter nå at Originalfilm aldri vil produsere flere filmer i Kautokeino. I tillegg påpeker Ausland at ryktene sprer seg i bransjen. Han ser imidlertid en mulighet for å rette opp inntrykket.

Lansering i januar

5. januar er det nemlig lansering for tv-serien.

- Det er vår anbefaling at kommunen kommer Original Film i forkjøpet og inviterer til denne lanseringen, slik at den finner sted i Kautokeino. Om ikke dette gjøres, blir lanseringen gjort et

helt annet sted, advarer Kautokeino Film.

En slik markering koster ikke kommunen mange penger og Ausland synes dette kan være en god investering for kommunen, for å komme seg ut av en pinlig situasjon. Han foreslår at Thon-hotellet tas i bruk.

– Ikke kommunens ansvar

Varaordfører Hans Isak Olsen i Kautokeino kommune, kjenner seg ikke igjen i karakteristikkene fra Kautokeino film. - Jeg kan ikke tenke meg at det er kommunens oppgave å blande seg veldig mye inn i en privat filminnspilling. Når det er sagt, er de selvsagt velkommen i bygda, men jeg trodde ikke det var kommunen som sto ansvarlig for innspillingen, sier Olsen til Altaposten. Han innrømmer at det har vært en del diskusjon om penger med filmselskapet, men at kommunen skal ha lovet å finansiere innspillingen selv, dersom man ikke fikk støtte fra Innovasjon Norge, stiller han seg uforstående til. - Jeg har vært borti denne saken, men det er andre som kjenner den bedre. Men at vi skal ha gitt en slik lovnad, kan jeg ikke tenke meg, sier Olsen. Han er imidlertid positiv til en lansering i Kautokeino. - Det er en markering som det er på sin plass at kommunen er med og slutter opp om. Det er i alle fall noe vi må ta en diskusjon på, fastholder varaordføreren.