Tre oppgangslaks på første fisketur må være noe av en rekord, særlig når man ellers bare fisker dassmort i bakevjene i Østfold eller setter ruser i Iddefjorden.

Kista var svært så gavmild denne morgenen da Chriss Morgan Kingsrød prøvde lakselykken. Med folk i nær familie bak årene kunne han selvfølgelig håpe på om ikke annet, så i hvertfall en ørret. Men si ikke at søringer ikke kan fiske. Først får han en på 10, så en på drøyt 10 og en som er 16 kilo. Den går til røyking.

– Jeg bestilte et kolli ekstra på Norwegian sørover og fleipa med samboeren at jeg må ha 20 kilo ekstra når jeg først skal fiske i kongen av lakseelver sier Fredrikstad-mannen.

– Å, husket du det selv, sier samboeren og minner ham om at det var svigermor som bestilte ekstra plass til fangsten.

– Når du sier at fisken er tatt på samme sted i Kista, så stemmer vel ikke det helt, for dette er vel egentlig litt hemmelig?

– Vi døpte om plassen til Fredrikstadhøla, sier Kingsrød.

Han ble først mektig upopulær på leirplassen da han etter de to første laksene slo en spøk om at først slo FFK Alta IF, og så henter han laksen fra elva. Og som om ikke det var nok med to; på neste båtutsett hugg det på en 16-kilos. Den måtte temmes ned et stryk før det var snakk om å få den over ripa.

Men da hadde en annen av fiskekompisene forlengst fått nok og styrte egen båt nedover igjen, litt oppgitt over søringen.

– Og neste uke blir kanskje litt kjedelig når du skal ut å sette krabbeteiner?

– Nei, det skal jeg ikke sette, men når hummerfisket åpner, så kanskje det blir en hummerteine eller 10, smiler østfoldingen.

Trenger vi si at han er storfornøyd med fiskelykken?

– Nei, det er ikke så mye å si, mer enn at det hjelper godt på å ha flinke folk med seg, det synes jeg godt du kan skrive, sier Kingsrød til slutt.

10, 10. 16 Laks i Kista førstegangsfisker Foto: Magne Kveseth