Meld fra til Statens naturoppsyn om du har sett spor etter, tatt bilde av eller plukket hår eller møkk fra noen av våre store rovdyr i Troms eller Finnmark. Du kan nemlig ha rett til dusør.

Statsforvalteren opplyser på sine nettsider at registrering av fredet rovvilt er en viktig del av rovviltforvaltningen i Norge og at mye av registreringen gjøres på frivillig basis. For sesongen 2020/21 betalte statsforvalteren ut tilsammen 227.000 kroner i dusør.

Nye «familier»

Statsforvalteren i Troms og Finnmark opplyser at tips som leder til første dokumentasjon av gaupefamilie eller jerveyngling – mor med valper – kan utløse en dusør på 15.000 kroner.

Tips om tidligere dokumenterte gaupefamilie i samme registreringssessong kan gi en dusør på 5.000 kroner For jerv kan du få 1.500 kroner for første innleverte DNA-prøve som dokumenterer et kjent/ukjent individ av jerv hvert år.

For kongeørn kan du motta 5.000 kroner for innmelding av kongeørnreir som ikke er kjent av forvaltningen fra før.

Det utloves 3.500 kroner for første innleverte DNA-prøve som dokumenterer et tidligere ukjent individ av bjørn, og 1.500 hvis bjørnen er et tidligere kjent individ.

Vis respekt

Ved å rapportere dine observasjoner vil du ifølge Statsforvalteren bidra til økt kunnskap om leveområder og antall rovdyr i Skandinavia. Statsforvalteren opplyser også at de er opptatt av god dyrevelferd og ønsker derfor ikke at du skal jage vilt på jakt etter dusør, spesielt ikke mor med unger.

– Hvis du observerer mor med unger, ta kontakt med Statens Naturoppsyn. Som tipser får du likevel dusøren.