– Jeg har vanskelig for å forstå at dette kan være i tråd med norsk lovverk. Det må i allefall være helt på kanten, sier stortingsrepresentanten fra Finnmark.

Skammelig og stygt

Bergstø har selv jobbet ved krisesenteret i Alta under studietiden og mener å kjenne godt til hva som forebygger overgrep.

– Altfor mange barn opplever uønsket seksuell adferd, og hvis de skal ha et språk for å fortelle om den vonde hendelsen, må de ha ord som beskriver det. Det handler ikke bare om overgrep, men om å sikre en trygg seksualitet. Menneskets seksuelle helse har mye å si for vår livskvalitet og for hvordan vi opplever oss selv, sier Bergstø.

Hun føyer til:

– Alle har en seksualdrift, men det er når man gjør det om til noe stygt og skammelig, at det kan bli farlig. Hvis skoleledelse og foreldre ved AKG tror at barna blir mindre interessert av å bli sensurert, så tar de grundig feil. Å tenke at barn i 5. klasse ikke er modne nok til å lære om sin egen kropp og seksualitet er veldig utdatert.

Bergstø mener videre at trygge barn også klarer å sette grenser i større grad.

– Du blir ikke tryggere i tenårene om du ikke snakker om disse temaene før.Det er mangel på kunnskap som gjør deg utrygg og sannsynligheten er stor for at du får dine egne grenser overskredet, allerede før du får satt dem, om du frarøves retten til kunnskap. Dette er farlig for folkehelsen, tordner Bergstø, som minner om hvor mye angst og psykiske lidelser unge i Norge har allerede.

– Men skal ikke foreldre og skoleledelse ved den kristne grunnskolen AKG få lov å gjøre det som de mener er best for sine barn?

– Nei. En privat skole kan ikke få lov til å gjøre hva de selv vil i et lukket rom. Undervisningen i Norge skal være kunnskapsbasert og ikke basert på lærerne og foreldrenes synspunkter. Jeg skjønner at de vil barnas best, men her gjør de barna en bjørnetjeneste.

Betenkt over helsesøstrene

Bergstø som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget reagerer nærmest med vantro på at helsesøstrene i Alta får munnkurv i sentrale spørsmål knyttet til ungdommers utvikling og seksualitet.

– Vi kan ikke ha det slik at en skoleledelse, utfra religiøs, moralsk eller politisk overbevisning, skal kunne begrense helsepersonells faglighet. Ingen barn lever i en boble. Alle barn trenger er trygge og tilgjengelige voksne som kan gi dem faglig informasjon, slik som helsesøstrene skal gjøre. At helsesøstrene har akseptert en slik praksis synes jeg er yrkesetisk svært betenkelig. Kanskje har de gjort dette fordi de synes det er bedre at de får komme dit, enn at de ikke er velkomne i det hele tatt. Men dette er ikke bra, fastslår Bergstø.

Arbeidet med å opprette en egen privat skole ble startet i 1997 av den læstadianske menigheten i Alta. 2003 stod bygget ferdig og skolen åpnet samme år. SV-politikeren mener saken om tilbakeholdelse av informasjon til elevene underbygger viktigheten av å se privatskolene i kortene hyppig.

– Motivasjonen til religiøse privatskoler er ofte at de oppfatter den offentlige skolen som for liberal. dette gjør at tilsyn er ekstra viktig. Jeg forventer at det har vært ført tilsyn ved denne skolen, sier Bersgtø. Hun hevder at det har hendt at private skoler har endret praksis etter å ha fått offentlighetens søkelys på seg.

– Vi har skoler i Norge hvor man eksempelvis har drevet kritikkverdig i forhold til kjønnsdeling. Her har man måttet endre praksis, sier politikeren fra Nesseby.