Norwegian skal ha nye halehelter.

– Hvert fylke starter med treforhåndsnominerte kandidater, men Norwegian håper at publikum vil bidra med ånominere flere gode navn, opplyser selskapet i en pressemelding.

Kriterienefor å kunne bli nominert er at vedkommende må være død og ha en tilhørighet tilenten Finnmark, Troms eller Nordland. Det vil være mulighet til å stemme ognominere kandidater i to uker.

Avstemningen foregår på halehelter.no.

Disse er nominert av nominasjonskomiteen, bestående av Alf E. Jakobsen (ordfører i Hammerfest), Mari Boine, Vegard Ulvang, Steinar Pedersen og Marit Helene Pedersen:

Isak Saba:

Samisk politiker, lærer og folkelivsgransker. Isak Saba ble som første same valgt inn på Stortinget 1906. I årene som fulgte, var han den fremste representanten for den samiske befolkningen i Finnmark. Gjennom sitt virke som folkeminnegransker gjorde han også en stor innsats for å fremme og bevare samisk kultur. Saba kjempet hele sitt liv for samenes sak. Han forsøkte å vekke den norske befolkningen til å ta ansvar for den kulturelle undertrykkingen av samene. Samtidig engasjerte han seg like sterkt for at samene selv skulle ta kampen opp mot uretten og undertrykkingen.

Jon Savio:

Samisk grafiker. John Andreas Savio var den første norske same som ble billedkunstner på heltid. Han var opptatt av samenes sak – han var på samme tid tradisjonell norsk kunstner og opposisjonell samisk talsmann. Hans betydning for den samiske kultur og etniske stolthet er stor. Og over hele landet henger John Savios karakteristiske tresnitt i mange hjem – kjøpt for en billig penge av den omreisende kunstneren selv.1994 ble det åpnet et eget Savio-museum i det gamle bibliotekbygget i Kirkenes.

Ellisif Wessel:

Pioner i arbeiderbevegelsen. Ellisif Wessel spilte en betydelig rolle i norsk arbeiderbevegelse i de første tiårene av 1900-tallet, som skribent, bladutgiver og agitator. Hun var en dyktig fotograf, som har etterlatt seg et verdifullt kulturhistorisk fotomateriale fra Sør-Varanger-området. Hun utgav også flere diktsamlinger. Ved sin død 1949 etterlot hun en betydelig pengesum til bl.a. Tromsø Museum. Hun er gravlagt i Kirkenes, der hennes grav blir bekranset av arbeiderbevegelsens organisasjoner hver 1. mai.