Naturvernforbundet har i en ny klage, tatt for seg 16 dispensasjonsvedtak i Alta kommune. De krever at vedtakene omgjøres med oppsettende virkning. Totalt er 18 av 25 dispensasjonssaker kommunen klaget inn, i løpet av fire uker.

Forbundet klaget også på Alta events dispensasjon til å kjøre på elva, samt samme selskaps medietur til Haldde i forrige uke.

– Prinsippsak

De 16 nye klagene utgjør:

  • 13 saker gjelder gjelder kjøring fra bolig eller hytte til nærmeste lovlige scooterløype

  • En sak gjelder kjøring til en andelshytte

  • En sak gjelder medieproduksjon som «kan bidra til å markedsføre catskiing»

  • En disp er gitt til scooterkjøring i forbindelse med lovlig lisensjakt på jerv.

– Alta kommune motarbeider gjennom ulovlig og liberal dispensasjonspraksis intensjonene i motorferdselslovgivningen – å begrense skader og ulemper, spesielt fra unødvendig og fornøyelsespreget ferdsel, skriver Naturvernforbundet i sin klage.

– Dere klager på et stort antall saker i Alta kommune, hva er årsaken til at dere går så hardt etter Alta?

– Vi har ikke sjanse til å følge opp alle kommunene, og er avhengig av at folk følger opp og tipser. Når forvaltningen ikke følger regelverket, og søker å tøye det, så må vi si ifra, sier Anne Greve i styret i Naturvernforbundet i Finnmark.

– Flytter grensene

Hun er tydelig på at Alta kommune ikke har lovhjemmel for å gi dispensasjon i sakene som er påklaget.

– Det er ikke bare å flytte grensene. Dette dreier seg om prinsipp for oss, sier Greve.

– Her klager dere også på at en rekke enkeltpersoner har fått dispensasjon til å kjøre til hytter?

– Det er ikke personene vi vil ramme, enhver står fritt til å søke, men det er vår rolle å si ifra, sier styremedlemmet.

– Tror du at dere har støtte i befolkningen i Finnmark for disse innsigelsene?

– Det er nok todelt. Det er de som vil flytte grensene, og har sterke næringsinteresser som er mest høyrøstet, mens de som ikke synes det er ok, de er ikke like lette å høre. Det er nok mange naboer som blant annet ikke liker dette, som kanskje ikke tør å si ifra. Da er det viktig at vi tar den rollen og setter foten ned, svarer Greve.

Mangler lokallag

Hun sier Naturvernforbundet i Finnmark ikke har lokallag i Alta, og at det er årsaken til at fylkesstyret har engasjert seg så sterkt i disp-praksisen i Alta.

– Når det gjelder turistattraksjonen Haldde, hvorfor klager dere på kjøring dit? Bør man ikke la turistene se dette?

– Det er ikke noen menneskerett å dra til dit. Man kan flytte grenser på mange måter, men det må gjøres på en veloverveid måte, fastholder Greve.

Oppgitt

Leder i disputvalget i Alta kommune, Svein Berg, er oppgitt og sjokkert over klagene fra Naturvernforbundet.

– Når det gjelder den siste «fakturaen» fra naturvernforbundet på 16 klager, er den litt overraskende. Jeg mener å huske at Altaposten hadde en sak med kommentarer fra Naturvernforbundet da man ga disp til Alta Event for kjøring på elva. Da sa de vel noe som at de kom til å «pirke på alt». Når man sier sånt, og gjør dette, så begynner jeg å lure på om man skal ta dem seriøst. Ser man på klagene, er det så mange faktafeil at jeg blir usikker på om det er alvorlig eller kun en provokasjon, sier Berg.

Han mener Naturvernforbundet ikke har fulgt med i timen.

– Jeg er ikke imponert over det de har gjort. De har ikke tatt hensyn til at de kommunale retningslinjene er forandret. Til og med en ved-dispensasjon har de tatt med i dette. Dette virker så snodig at jeg vet ikke hva de skal si. Vi hadde ikke forventet det, uttaler Berg.

– Følger loven

– Naturvernforbundet beskylder dere for å bryte loven?

– Vi følger jo loven. Det er kanskje de som ikke har fulgt med i at de kommunale retningslinjene er forandret, sier Berg, som tror færre og færre tar Naturvernforbundet på alvor:

– Tilbakemeldingene til meg er at folk ikke tar Naturvernforbundet seriøst lengre. Folk føler at de protesterer bare for å protestere. Jeg synes det er veldig synd, men man må jo spørre seg hva dette er for noe, sier han.

– Hva blir utfallet av disse klagene?

– Nå skal vi behandle dette på neste møte dersom administrasjonen blir ferdig med saksfremleggene. Jeg skal ikke forskuttere noe av behandling på nåværende tidspunkt, men jeg blir veldig overrasket om vi snur i disse sakene slik de foreligger nå, sier Berg.