Jenny Rolness i Dyrenes Røst reagerer på at Alta kommune for perioden 28. mai til 1. juli har gitt skadefellingstillatelser på til sammen 60 grågås på Årøya. De har nå klaget på vedtakene, og viser til at det høye antallet har preg av vårjakt og bestandsregulering, noe hun sier er i strid med forskriften.

– Erfaringer fra tidligere år viser at skadefellingen på Årøya har tvilsom effekt.  I 2016 leide bøndene inn jegere som fikk skyte 30 gjess i mai. Dette ble sagt å ha god effekt, men etter en uke var det igjen nesten like ille. Da fikk jegerne skyte resten av fellingskvoten frem til 1. juli.  Men effekten var i følge bøndene heller dårlig, hevder hun.

Skjøtsel framfor skyting

Allerede i februar i år skrev organisasjonen i et innlegg i Nationen.no at det flere steder gis så mange skadefellingstillatelser på grågås at det fungerer som bestandsregulerende tiltak, altså i strid med forskriften. Rolness sier at også Norsk Ornitologisk Forening finner det høyst usikkert om skadefelling har ønsket effekt.

– Vi må begynne å tenke nytt og forebyggende fremfor å drepe. Tiltak som skjøtsel av øyer, holmer og annen utmark vil kunne gi bedre og mer langsiktig effekt enn skadefelling.

«Knerter dem også»

Rolness sier at skadefellingen på Årøya pågår langt inn i gjessenes hekketid, og at den er rettet også mot hekkende fugler.

– Dette betyr at et stort antall unger med all sannsynlighet blir etterlatt foreldreløse og dør av sult.

– Men konfrontert med dette etiske problemet svarte naturforvalter i Alta kommune at «jegerne knerter vel dem også,» sier hun.

Rolness viser til en norsk kommune som i år stoppet sin skadefelling, dette etter funn av sultende grågåsunger der foreldrene var skutt i hekketiden. Gjess er monogame, minner hun om. Begge foreldrefuglene trengs i oppfostringen av ungene.

Unødig skade

– Også Alta kommune bør stoppe fellingen. Den er uakseptabel og et brudd på dyrevelferdslovens forbud mot å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, samt naturmangfoldlovens bestemmelse om at unødig skade på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi skal unngås.

– Grågås omfattes av yngletidsfredning, og skal ikke være nærmest fritt vilt i hekketida, sier Rolness, som også frykter for at den utrydningstruete dverggåsa bokstavelig talt kan rammes av fellingene på Årøya.

Jenny Rolness og Dyrenes Røst går ut mot skadefelling av Årøy-gås i den sårbare hekketiden. Foto: Privat