– Det var en vanvittig opplevelse. Spesielt med den førsteomgangen vi leverte. Vi overpresterte nok, og da RBK giret opp etter pause var vi sjanseløse. Men treffet jeg fikk på 2-1-scoringen glemmer jeg så klart aldri, påpeker Harjo.

Mange ledertyper

Harjo er i dag blitt 49 år, flyttet til Fredrikstad med sin samboer Ruth-Ellen Gundersen i 2010, og er i dag sjåfør for Nettbuss. Han styrer Timekspressen mellom Sarpsborg og Oslo med stødig hånd.

Han ler godt når han blir påminnet at han ofte sa klart fra til de fleste på banen.

– Vi var nok en hel generasjon med spillere som ofte sto med kjeften på vid gap på banen. Det var sånn det var den gangen. Både jeg, Roger Hammari, Tor-Even Stamnes, Kjetil Kristensen, Isak Ole Hætta og Tor Sara var lik på den måten. Vi tok alle mye plass og forlangte mye av alle rundt oss. Men vi fikk også mye til, stort sett kun med finnmarkinger på laget. Bare Pål Torgersen (Narvik) kom utenfra fylket på den tiden, minnes han.

Større enn RBK

Harjo er klar på en ting.

– Det var utrolig artig å spille jevnt mot et fantastisk og fullstendig toppet og stjernespekket Rosenborg-lag som startet oppturen i Europa dette året. Året etter slo de selveste Milan på San Siro med omtrent det samme laget som var i Alta, påpeker den tidligere midtbanesjefen.

Men selv om scoringen fra over 30 meter, som satt nede til venstre i hjørnet for keeper Ola By Rise var fantastisk, er likevel ikke stjernetreffet mot «Troillongan» Harjos beste fotballminne.

– Altas første sesong i 1. divisjon, i 1994, var utrolig. Vi slo Lyn i begge kampene (2-1 hjemme og 2-0 borte) og i tillegg Moss på Melløs. Det var en enorm bragd, som har betydd mye. Vi ble nummer åtte med 27 poeng det året. Det var stort, selv om også opprykket i 2002 var stort. Jeg glemmer heller ikke cupkampen da vi slo Tromsø 2-1 på Aronnes og Tore Reginiussen avgjorde alt for Alta like før slutt, og sendte Alta til 4. runde for første gang, før han like etter ble kjøpt av nettopp Tromsø.

Stortrives

Jon er i dag godt etablert på Torp midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Han og samboer Ruth-Ellen har sønnen Emre på ni år sammen.

– Det er klart jeg savner venner og familie i Alta og hjemme i Vardø. Men jeg fikk ei uke i Vardø i fantastisk vær nå i sommer og det var veldig godt. Men jeg er slik at jeg trives godt der jeg er, og vi blir nok her nede i lang tid ennå, hvis vi noen gang flytter tilbake, legger han til.

Han sier han har god kontakt med flere av de han spilte med, og har også hatt besøk av gode kompiser som Stig Arne Karlsen og Runar Opdahl. Disse har også vært sammen på flere fotballturer til England de siste årene.FaktaAltapostens «skattekiste»

FOTBALLPENSJONIST: I dag storkoser Jon Harjo koser seg i dag som fotballpensjonist i Fredrikstad, her sammen med sønnen Emre. Foto: Privat