– Min og andres erfaring er at multene og gode multeår avhenger mye av insektene. Og i år kom insektene veldig sent, faktisk først nå de siste dagene, sier pedagogen, politikeren og fjellmannen Anton Dahl fra multe- og rypekommune nummer en i landet, Kautokeino.

– Men nå har myggen og knotten til gjengjeld kommet for fullt, så jeg vil absolutt anbefale folk å ta med myggoljen, sier han.

Dahl har forresten merket seg en nykommer på pest & plagefronten på indre strøk; en flue/knottaktig sak som tross sitt mikroskopiske vingespenn biter så det holder.

– Den er så liten at du ikke hører den. Du ser den nesten ikke, men den biter hardt og man kan få kraftige vabler av bittene.

Her blir det multer

Til bake til det mer hyggelige; hvor blir det multer i år? Antons stalltips betinger at du tar bøtta og bena fatt.

– På myrene lavere nede er jeg mer usikker på hvordan multehøsten blir, men jeg er ganske sikker på at det blir bra høyere oppe. I skoggrensen hvor det begynner å bli høyfjell, om lag hundre høydemeter over de trehundreogfemti som Kautokeino ligger på, der tror jeg det kan bli veldig bra med multer, sier Dahl.

Foruten livslang erfaring baserer han sin antakelse på denne vårens og sommerens observasjoner av temperaturer, solmengde, vind, insektklekking og multeblomstring.

Du berges i år også

– Det tidligste vi finner moden multe på de første stedene inn mot finskegrensen, er i siste halvdel av juli. I år blir det nok ikke før et lite stykke ut i august, i alle fall oppe i høyden, sier han.

Multa tåler mye når den først har knytt seg, som blomst og moden bær er den mer utsatt. Utsikten til verkende rygger og tunge spann kan fort bli spolert av sterk vind og nattefrost, og som vi forstår; høyfjellet er mest utsatt. Men om det skulle feile der oppe, så beroliger Dahl folk med at viddas gull finner man uansett, i alle fall i Kautokeino.

– Det er ingen grunn til å miste trua, og dem som orker å gå litt, kan ta det med ro og vite at de får fyllt bøtta i år også. Men som sagt, ta med myggolje, sier Dahl, som foruten jakt og fiske, har nettopp plukking av multe som sin store hobby.

Hva med rypa?

Dahl bekrefter at det er i tidligste laget å spå om det i lendet vil flakse og fly, når 10. september er over oss og bærbøtta og fiskestang slippes til fordel for hund og hagle.

– Også rypa er kjempeavhengig av mygg og insekter, og selv om insektene var svært sent ute i år, er rypa en tilpasningsdyktig fulg som er godt kjent med forholdene i våre områder. Den er en forunderlig fugl som plutselig kan få til en bra produksjon. I alle tilfeller vil rypekommunen Kautokeino aldri slå helt feil, sier Dahl, som nytter høvet til å be jegere -  så vel våre egne som tilreisende - slutte å belønne menneskeverd etter antall ryper i sekken.

– Vi må vise måtehold, og det er viktig å ha møter med FeFo og få bestemt en passende bag-limit, sier han.

Vi tar med at når multa er moden, ja da er også rypeungene som regel i stand til å flakse noen meter. Da kan du oppleve å se «halvdød» rypemor, som tross slepende vinge og sørgelig kakling ikke er skadet. Hun lokker deg vekk fra sine dyrebare nøster, minner Dahl om.

Anton Dahl fra Kautokeino tror det i år kan bli veldig bra med molter i høyereliggende strøk, altså på høyde med skoggrensen og høyere. Foto: Jarle Mjøen