Antallet finnmarkinger som skaffet seg gratis fiskekort, økte med svimlende 325 prosent i 2017.

– Vi er veldig fornøyd med utviklingen, sier utmarksforvalter Kristin Hornset i Finnmarkseiendommen FeFo.

Totalt i fjor gikk 1.376 bosatte finnmarkinger til anskaffelse av gratis fiskekort for Finnmarkseiendommen, men tallet for 2016 var beskjedne 424. For 2018 håper Hornset det vil ta skikkelig av.

Best mulig forvaltning

– Ordningen er ny, og vi har fremdeles mye å gå på. Anslagsvis 15.000 finnmarkinger fisker etter innlandsfisk, sier utmarksforvalteren, som sier dette om årsaken til at gratiskort er viktig.

– Det er for å ha en best mulig forvaltning. Skal vi få til det, må FeFo ha så god kunnskap som mulig om  finnmarkingenes fiskevaner. Derfor håper jeg enda flere finnmarkinger løser ut gratis fiskekort, sier hun.

Trolig mange flere

Det er kun utlendinger og nordmenn bosatt utenfor Finnmark som er forpliktet til å kjøpe fiskekort. Fordi det foreløpig er et lite antall av finnmarkingene som løser ut gratis fiskekort, er andelen finnmarkinger som fisker i Finnmark, sannsynligvis langt høyere enn statistikken  gir uttrykk for.

Samlet ble det utstedt 8.601 fiskekort på Finnmarkseiendommen i 2017, mot 6.962 i 2016.  Årsaken til økningen er altså at stadig flere finnmarkinger registrerer gratiskort. Så mye som 65 prosent av fiskekortene ble solgt til utenlandske fiskere, hovedsakelig fra Finland.

Tas mest røye

I fjor ble det totalt aktivert 28.042 fiskedager på Finnmarkseiendommen. Flest aktiverte dager var det i sonene Laksefjordvidda i Lebesby kommune og i Halkavarri i Porsanger. Til sammen 56.321 fisk ble rapportert inn, altså temmelig nøyaktig 2 fisk for hver fiskedag. Av all innrapportert fisk var 46 prosent røye, 24 prosent ørret og 11 prosent harr.

Harr er en populær art blant tilreisende sportsfiskere, og står for to tredjedeler av fangstene i Pikefossen fiskeområde, som består av Kautokeinoelva, Masijohka og Lahpojohka.

– Området er et pilotprosjekt for verdiskaping i forbindelse med innlandsfisk, og det kreves her eget fiskekort, sier Hornset.

Mange nye soner

I fjor innførte FeFo også nye fiskesoner. Totalt er det nå 62 fiskesoner, som hver gir mer detaljert kunnskap om fangst og fisketrykk.

Pasvikelva Pasvikelva ble i 2017 skilt ut som egen fiskesone. Samtidig kom nye fiskeregler med obligatorisk fiskekort for alle (gratis for finnmarkinger), utvidet fredningstid og økt minstemål for ørret på norsk side. Strengere restriksjoner og mer kunnskap om fisket skal bidra til å ivareta den unike storørretstammen i vassdraget. Pasvikelva endte som nummer fem på lista over fiskesonene med flest aktiverte fiskedager i 2017.

Gulrot

– For småviltjakta er fangstrapporteringen på om lag 90 prosent. Det bør være mulig å komme hit også for innlandsfiske, og som en ekstra gulrot vil vi fortsette å trekke ut premier blant bosatte som aktiverer fiskekortet og som rapporterer inn fangst, sier oppsummerer utmarksforvalter Kristin Hornset.

Ordningen med gratiskort for finnmarkinger ble innført i 2016 for å øke kunnskapen om finnmarkingers fiske i eget fylke, og antall finnmarkinger som skaffer seg gratis fiskekort øker veldig. Det er gode nyheter for utmarksforvalter Kristin Hornset i FeFo. Foto: Privat