Selv om topp hundre-lista røper at snittalderen er høy og kjønnsdominansen i klar favør av herrene, er det en dame godt under alderssnittet som kan vise til størst ligningsført formue i Alta i 2016. Birgitte Johansen (38) står på skuldrene til sin far, Bjørn Arild Johansen, men har i høyeste grad fått pengene til å gro på egenhånd.

De siste to årene er intet unntak: i skattelistene står hun oppført med en formue på 66,2 millioner i 2014, denne ble til 85,5 i 2015 – og hele 125,7 millioner i 2016. Johansen kan notere seg et nytt år med sterke resultater i familieselskapet B. Johansen Holding AS og datterselskapene, og står dessuten oppført med en skattbar inntekt på respektable 3,48 millioner.

Formuen fører henne helt til topps i Alta, til og med forbi førsteplass-grossist Harald I. Volden, som måtte se den ligningsførte formuen krympe igjen, fra 182 millioner (2015) til 108 millioner (2016).

Hele oversikten finner du her.

Godt fornøyd

Til Altaposten legger ikke Bjørn Arild Johansen skjul på at han er godt fornøyd med jobben datteren gjør med å forvalte og videreutvikle verdiene han la grunnlaget for:

– Vi er godt fornøyd med det ungdommen skaper! De er unge og ivrige, mens vi er blitt gamle og late. Vi gidder ikke det kjøret mer, sier han lattermildt.

Utviklingen av Aspemyra-feltet sørget for de siste par års løft, nå er det andre områder som står for tur.

– Det kommer mer, på Aronnes og andre steder, røper Johansen senior.

– Du sier sjøl du «ikke gidder det kjøret mer», men står likevel oppført med en skattbar inntekt på 2,3 millioner, hva sier du til det?

– Hehe, ja det går litt opp og ned. Jeg er 90 prosent pensjonist – det er like før det blir 100 prosent, humrer han.

Altaposten var i kontakt med Birgitte Johansen for en kommentar, men hun satt opptatt hele fredag formiddag.

Opp og ned

Allerede nevnte, tidligere førsteplassinnehaver Harald I. Volden kan tross et skrell på oppført formue notere seg et nytt godt år hva angår ligningsført inntekt. Volden står oppført med marginalt bedre inntekt i 2016 kontra 2015 – 15,4 mot 15,3 millioner kroner.

Volden har tidligere røpet at mye av gevinsten han i sin tid kunne innkassere etter salg av oppdrettsselskapet Volden AS til Grieg Seafood ASA er reinvestert. Her har sønnen Håkon tilsynelatende organisert seg annerledes. I fjor satset Håkon Volden mot servicevirksomhet knyttet opp mot rensing av laksenøter for oppdrettsanlegg. Gründeren står oppført med en høyst ordinær lønn på 453.000 kroner – mot 9,4 millioner året før.

Kun to under 40

Formuetoppen er «som alltid» dominert av aktører med tilknytning til oppdrett, bygg/anlegg og eiendom. Og da som nevnt fortrinnsvis menn litt oppi årene.

Foruten Birgitte Johansen finner vi kun en til i «under 40-kategorien» på formuetoppen i Alta; Bjørn Ove Thomassen kan vise til en fin økning i formuen, og et nytt år med ligningsført millioninntekt.

– Jeg ønsker ikke å slå meg på brystet over dette, ikke minst fordi jeg vet at mange andre sliter. Og prisen jeg har betalt for dette er langt høyere enn det jeg føler jeg sitter igjen med. Langt høyere. Det jeg har forsaket av familieliv og slikt, det er noe jeg aldri får igjen, sier en åpenhjertig Thomassen.

Selskapet hans Trailer & Maskinservice AS leverte solide tall for 2016 fremgår det hos Purehelp.no.

God vekst

Men om det er få unge på formuetoppen, ligger det an til god tilvekst blant «rekruttene». Ser vi på topp 100-oversikten for skattbar inntekt finner vi 12 i kategorien «under 40». Disse er (sortert etter fødselsår):

  • Sondre R. Kristoffersen (1989), 1,896 mill

  • Svenn H. Pedersen (1989), 1,491 mill

  • Mats Håpnes (1987), 1,421 mill

  • Daniel A. Adamsen (1985), 1,432 mill

  • Yassin Almassy (1982), 1,531 mill

  • Therese Oskarsson (1981), 2,735 mill

  • Birgitte Johansen (1979), 3,475 mill

  • Espen Simonsen (1979), 1,471 mill

  • Kaj-Erik L. Arild (1978), 1,453 mill

  • Jan U. E. N. Ranta (1977), 1,953 mill

  • Ronald Seipæjervi (1977), 1,832 mill

  • Lars A. Granander (1977), 1,442 mill

Ber om mer fremsnakking

En av de to yngste på Altas topp 100-liste, fisker og fiskebåtreder Sondre Rødberg Kristoffersen, var blant de som sto med en ganske så grei inntekt etter at 2016 passerte. I tillegg til en inntekt på tett opp mot 1,9 millioner står han oppført med en formue på drøyt 3,5 millioner kroner.

Kristoffersen sier han håper næringslivsaktørene kan bli enda flinkere til å løfte hverandre opp, heller enn å nedsnakke:

– Jeg tror det er viktig at vi løfter hverandre opp, enten man lykkes eller ei. Når folk leverer gode regnskapstall eller har kan vise til høye inntekter, så er det fordi har gjort noe riktig. Da skal vi ha dem som forbilder heller enn å være misunnelig. Svært ofte ligger det enorme satsinger bak, der man har tatt stor risiko i form av omfattende lån, for å nå dit man vil. Dette tror jeg det er mange som ikke skjønner, at det ligger en stor risiko bak enhver satsing. Noen satser både hus og hjem for å lykkes, sier han.

Kristoffersen sier han synes det er gøy å være inne på topp 100-lista over inntekter:

– For meg er dette inspirerende. Artig å få være på lista, det viser at man har gjort noe rett. Jeg synes de som står her, og også de næringslivasktørene som har satset men ikke nådd helt opp ennå, fortjener en stor klapp på skuldra.

  • Skattelistene gir kun et overfladisk innblikk i inntekt og formue.

  • Inntekten i skattelistene viser summen av en persons skattepliktige inntekter minus berettigede fradrag.

  • Formuen er den skattemessige verdien av det personen på listen eier, minus gjeld.

  • Utlignet skatt viser hva den enkelte skal betale i skatt. Da er bruttoskatt, nettoskatt og formuesskatt tatt med.

PENGEMASKIN: Utviklingen av Aspemyra-feltet, som Bjørn Arild Johansen kjøpte i 1992, genererer i dag store verdier – som Birgitte Johansen forvalter med stødig hånd. Her sammen med rådgiver Roger Hoaas. Foto: Vidar Kristensen