Hvis Alta-politikerne går for innstillingen til administrasjonen, vil det bli etablert et digitalt laboratorium ved UiT campus Alta, som kommer både kommunen, bygg-og anleggsbransjen og studentene ved ingeniørutdanningen til gode.

Kivijervi testet

Til neste møte i hovedutvalget for næring, drift og miljø får politikerne seg forelagt spørsmålet om Alta kommune skal bidra til etableringen av et byggebransjens virtual reality-senter, eller om man vil et utviklingslaboratorium for byggebransjen og ingeniørstudentene i Alta, en såkalt VR-Cave eller en BIM-kiosk.

BIM står for bygningsinformasjonsmodellering og den metodikken vil bli nøkkelkompetanse for framtidas byggebransje.

Benyttet til hallen

Allerede da Finnmarkshallen ble utviklet benyttet Kivijervi AS en såkalt BIM-kiosk hvor selskapet Smart Construction Cluster (SCC) gjennomførte en prøve på hvordan man uten papirtegninger holder komplett oversikt over et helt byggeprosjekt via såkalt digitalisering.

Kommunen anser det som viktig for hele anleggsnæringa at de får tilgang på ny kompetanse fra universitetet som kunnskapsleverandør. Det mener rådmannen vil være med på å løfte byggebransjens konkurransekraft. Samtidig vil offentlig sektor som en stor utbygger gjennom bruken av den nye teknologien få bedre gjennomarbeidede byggeprosjekter, allerede før byggestart. Det igjen skal gi sikrere kalkyler og bedre kontroll på driftskostnadene knyttet til nye bygg.

Nytt studietilbud

Det var i sin tid Alta kommune som sammen med Norges Arktiske Universitet (UIT) og bygg- og anleggsnæringen tok initiativ til etablering av Smart Construction Cluster (SCC). Så har UiT etablert et nytt studietilbud i Alta som kalles for «Bygg og infrastruktur». I samband med dette ønsker UiT å investere i en  VR-Cave som betyr teknologi, lokaler og drift til en kostnad totalt på drøyt 3,21 millioner kroner.

Av dette søker de Alta kommune om halvannen million, som administrasjonen går inn for å bevilge og hente pengene fra det som i Alta kommune kalles for investeringsfond – Grønne konsesjoner.

I saksframlegget skriver kommunen at «Dette er et viktig utviklingsprosjekt som er med på å gjøre Alta relevant i forhold til utvikling i bygg- og anleggsbransjen. Både i forhold til utdanning ved UiT, og kompetansehevning generelt i bransjen vil dette prosjektet være svært sentralt. For Altasamfunnet er caven en vinn, vinn situasjon og et viktig bidrag til økt konkurransekraft og vekst i bygge- og anleggsnæringen.»

Alta kommune skriver at prosjektet som er knyttet til det nye Alta omsorgssenter, går ut på å lage en BIM-modell som etter at bygget er ferdig kan brukes for å sikre en forbedret drift av bygget, bedre vedlikehold og opplæring av kommunens eget personell knyttet til bygningsdrift.

Kongefamilien

At kongefamilien kan brukes til både det ene og det andre, er ikke ukjent. Da Alta kommune, UiT  og Smart Construction Clusters presenterte sitt prosjekt under byggebransjens Bygg reis deg på Lillestrøm forrige uke, ble Digital Arena åpnet av HKH Kronprins Haakon.

I saksframlegget til hovedutvalgsmøtet som skal bestemme seg for om Alta skal være med på spleiselaget med UiT om en VR-Cave, heter det Kronprinsen fikk en kort fortelling om Alta Kommunes arbeid med digitalisering. "Sentralt i vår korte orientering stod klyngen og dens arbeid, satsing på digital byplanlegging, investering i Cave, ny metodikk for brukerdrevet utforming og nye kontraktsformer. Både Kronprinsen og andre besøkende på konferansen fikk også mulighet for å få demonstrert bruken av VR Cave på Digital Arena hvor BIM modellen for Omsorgssenteret ble vist.", heter det framlegget.