Følgende hjertesukk ble levert på Facebook fra Hilbert Kandola etter en handletur hos Kiwi i Vadsø på lørdag:

– Sku kjøpe mæ en god ytrefilet til helga, men ka i hælvete e d dåkker har marinert i den ytrefilet (gull,heroin el.) siden den e så jævlig dyr????

NØYER SEG MEDS OKSE: Hilbert Kandola lurer på om ikke reinkjøttprisen begynner å bli litt vel høy. Foto: Privat

Når Altaposten ringer Kandola mandag morgen utdyper han gjerne hva han mener om prisen fra Finnmark Rein, som står bak det aktuelle kjøttet Kandola ønsket seg i stekepanna lørdagskvelden.

– Jeg mener at jeg i vår betalte rundt 449 kroner kiloen for ytrefilet, og når prisen nå var skutt opp med 200 kroner ble det i drøyeste laget. Hadde det vært indefilet hadde jeg ikke mukket, men for ytrefilet blir det mer enn jeg er villig til å betale, sier han.

Og han er ikke alene om å mene at reinkjøttet er blitt vel dyrt. På Facebooksiden får han støtte fra flere som mener at det ikke er verdt prisen og at reinkjøtt ikke lenger er for den gjennomsnittlige nordmann å spise. Andre er uenige og kommenterer at man jo bare kan spise laks, gris eller kylling i stedet, mens en sier: Er ikke alle som har råd til sportsbil heller. Andre trekker sammenligningen med kongekrabbe inn i bildet, som jo også har en høy pris, særlig sør i landet.

Kunne vært enda dyrere

Daglig leder i Finnmark Rein, Are Figved, må bare bekrefte at indre- og ytrefilet av rein ikke er som en vanlig folkebiff og trolig heller ikke kommer til å bli det.

– Betalingsviljen er 699 på indrefilet og vel så det. Vi er stadig vekk tomme for filet. Det er faktisk butikker som selger indrefilet for 899 kroner og fortsatt går det ut, så dette er et knapphetsgode, fastslår Figved.

– KUNNE VÆRT ENDA DYRERE: Are Figved (t.v) i Finnmark Rein forsvarer prisen og mener de kunne tatt enda mer for reinkjøttet. Foto: Pressefoto

Han sier at etterspørselen er så stor etter de edlere delene av dyret, at selv ikke alt reinkjøttet i hele Skandinavia kunne dekket det det norske folk vil ha.

– Og når det gjelder de tre kjedene i Norge, Norgesgruppen, Rema og Coop, så kunne hver og en av dem ha tatt inn alt kjøttet og solgt det ut hver for seg, sier Figved.

Han mistenker at mange tror at Finnmark Rein er de som sitter igjen med store summer og at reineierne knapt får betalt.

– Men dette stemmer jo ikke. Prisøkningen kommer i hovedsak reineierne til gode. Tar vi bort skatter og avgifter, samt direkte produksjonskostnader, som tilsammen utgjør 1/3 del av prisen, så sitter reineierne igjen med 60 prosent, noe som er nær dobbelt så mye som det landbruket får, forklarer Figved og legger til:

– Indre- og ytrefileeten utgjør kun to prosent av alt kjøttet på dyret og når det gjelder prisen, så er det kun disse stykkene som ligger på dette prisnivået. Resten av dyret selges for 150-300 kroner kiloen i butikk.

– Når det gjelder indre-og ytrefilet så er kanskje ikke dette noe man kan forvente å spise hver lørdag?

– Jo, noen gjør det, ikke minst fordi barna elsker det. Men det kommer aldri til å bli slik at «hvermannsen» kan spise indrefilet av rein hver lørdag. Til det er det for lite kjøtt rett og slett, sier Are Figved.

Fantastisk jobb

Selv om maskinfører Hilbert Kandola betakker seg for ytrefilet til 649 kroner kiloen, så gir han Finnmark Rein skryt for å ha løftet reinkjøttet opp fra en nediset fryser i dagligvaren, til å bli noe som fiffen på beste vestkant i Oslo krangler om å lande på tallerkenen.

– Det Finnmark Rein har gjort er fantastisk.  Det er ikke mange år siden reinkjøtt lå som nedisete kjøttklumper på bunnen av frysediskene og ingen ville ha det. De har gjort en kanonjobb ut til forbrukerne. Så får jeg leve med at jeg heller måtte velge en oksebiff til lørdagskos. Den er ikke like god, men den gjorde samme nytten, smiler Kandola.

Finnmark Rein-lederen tar imot skryten med varmt hjerte.

– Vi har gjort noe som ingen andre har gjort før oss. Vi har fortalt historien som ligger der, men som ikke før har blitt fortalt. Omsider har det fantastiske kjøttet fått den plassen i markedet som det fortjener, sier Figved.