GOD STEMNINGSBØLGE: Aili Keskitalo tok sjansen på seierstegn mandag kveld, selv om det vil ta sin tid å avgjøre presidentkampen. På hjemmebane i Avjovarre pekte pilene oppover.
(Foto: Johan Mathis Gaup)

GOD STEMNINGSBØLGE: Aili Keskitalo tok sjansen på seierstegn mandag kveld, selv om det vil ta sin tid å avgjøre presidentkampen. På hjemmebane i Avjovarre pekte pilene oppover. Foto: Johan Mathis Gaup

Tilbake som president

Norske Samers Riksforbund blir den store vinneren i sametingsvalget.

Per nå ligger Aili Keskitalo og NSR an til å få 27,5 prosent av stemmene. Det gir NSR 16 mandater, noe som er tre mandater mer enn i inneværende periode. I tillegg får Samefolkets parti ett mandat. Norske Samers Riksforbund/Samefolkets Parti får to mandater, melder NRK.

Arbeiderpartiet blir nest største parti med 16,4 prosent av stemmene, noe som gir partiet ni mandater.

Deretter følger Nordkalottfolket med tre mandater, Senterpartiet med to, Fremskrittspartiet (1), Guovdageainnu Dálon searvi (1) Høyre (1), Johttisápmelaččaid listtu (1), Árja (1) og Åarjel-Saemiej-Gïelh (1).

Før valget var det mye som tydet på et slikt resultat, og en får nesten følelsen av at NSR har gjenreist den samiske ånden som var grunnen til at partiet ble dannet.

Partiet og Keskitalo tok en kalkulert risiko ved å overlate roret til Arbeiderpartiet for å prøve å reise partiet før valget, og så langt kan det se ut som at de har lykkes veldig bra med rekordoppslutning for partiet så langt, noe som foreløpig tyder på hele 15 mandater inne på sametinget, mens rivalene i AP er inne med kun 8 mandater, med 40% opptalte stemmer.

Keskitalo er selvsagt fornøyd.

– Jeg føler vi har gjort vårt beste og har nådd ut til våre velgere. Vi har stått på til det siste og jeg har hatt en drøm om 16 mandater, sa hun til Altaposten i går kveld.

Utforsk tema:
Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

sykehusdebatten

– Med forslaget trenger vi en armada av hurtigbåter

– Jeg overlater det trygt til leserne selv å vurdere om dine argumenter er tull og tøys eller ikke.

Fangster på 18,7 tonn

Etter fire magre år fikk Altaelva en normalsesong.

Anbefaler sykehus på ny tomt i Hammerfest

Direktøren i Finnmarkssykehuset går for sjøtomt.

Nussir

– Loven er ikke etnisk nøytral

– Nussir viser at de ikke ante konsekvensene av vedtakene.

kommunestyret

– Min vakt og mitt ansvar

Fristbruddene var verre enn antatt, men nå er barnevernet på rett kurs.

Endrer svømmestil

Når det blir sterk strøm, bruker oppdrettslaksen annen teknikk for å komme seg frem.

kommunestyret

– Smil, bil-Rolf, du fikk viljen din!

Siste brikke falt på plass for byggekompleks for bil- og matbutikk.