I skyggen av nedleggingen av skolen, mener Rishaug at flertallet i formannskapet har satt ut en effektiv snubletråd for boligområdet Kreta sør. Der er det 11 tomter, men åtte avtaler må være signert før arbeidet med vann og kloakk blir et tema.

– Ved å kreve at 70 prosent av tomtene skal være tildelt før igangsettelse, er det i praksis umulig å få igang prosjektet på kort sikt, mener Rishaug, som utgjorde mindretallet sammen med Venstre og Frp i formannskapet. Han er skuffet over at man ikke kan følge opp satsingen man har i andre nærområder som Tverrelvdalen og Rafsbotn.

I en ond sirkel

– Hastverket med å legge ned skolen gjør at Kåfjord & omegn har havnet i en ond sirkel. Uten skole blir det vanskelig å få barnefamilier til å bygge i Kreta sør, men uten boligbygging svekkes grunnlaget for å ha skole i bygda, påpeker Rishaug. I Kåfjord er det som kjent planer om privatskole fra neste høst.

IDYLL: Innerst i fjorden på sørsiden av gamle E6 og Kreta, ligger det nye boligfeltet. Foto: Rolf Edmund Lund

Fletallet i formannskapet går for at iverksetting av opparbeidelse skjer etter at 70% av tomtene er tildelt. Det må være en avtale vedørende utbygningskostander signert av husbygger, basert på kostnadsfordeling i forprosjekt. Eventuell besparelse og reduksjon i utbyggingskostnader fordeles likt på de 11 tomtene. Boligtomtene eies av Fefo og festes videre til tomtefester.

Stemoderlig behandling

– Jeg mener dette er oppskriften for å blokkere for utbygging. Bygda har blitt stemoderlig behandlet de siste årene og kommunen må legge opp til en form for subsidiering for å sikre bosetting, påpeker Rishaug, som naturligvis ser at det er kostbart å opparbeide feltet. Cirka 1,2 millioner kroner per tomt.

– Løftene før valget begynner å bli hule, enten vi snakker om nærskoleprinsippet etter satsing i distriktene. Akkurat Kåfjord er jo et fantastisk nærområde som vi bør satse på, mener Rishaug, som mener ordførerpartiet Ap svikter Kåfjord. Nok en gang.

VENTET FORGJEVES: Sp-politiker Jan Martin Rishaug mener Kåfjord fortjener like god oppfølging som Rafsbotn og Tverrelvdalen. Foto: Lill Vivian Hansen