Folk i fergekø forstår at det kan oppstå feil og komplikasjoner med reparasjon, men forstår ikke at det ikke gis god informasjon når to ferger er ute av drift i dagevis.

Både turister, fastboende i Loppa og forretningsfolk har denne uka vært rammet av fergeproblemene for både MF Bergsfjord og MF Hasvik som trafikkerer i Loppa. En av dem er Lars Halfdan Melbye fra Fredrikstad.

Han kom torsdag til Øksfjord for å besøke kunder i Loppa. Bedriften Havfiskeri som leverer utstyr til fiskere over hele Norge. Melbye forstår at problemer kan oppstå, men er noe overgitt for at informasjonen på fergekaia i Øksfjord er mangelfull.

– Nå skal jeg til Nuvsvåg og blir hentet av en kunde på den andre siden, sier Melbye, mens han venter på avgang med hurtigbåt som tar passasjerer men ingen biler. Så håper han at ting ordner seg for resten av oppholdet i Loppa.

LITE GASS: Både MF Hasvik og MF Bergsfjord har denne uka ligget stille på grunn av feil. Rederiet regner med at Bergsfjord er i drift fra fredag morgen og i løpet av fredag kveld er reserveferge på plass. Foto: Anne Mari Aalberg

Nå ser det ut til å ordne seg, og alt tyder på at trafikken kan gå tilnærmet normalt fra fredag morgen.

Daglig leder for Boreal sjø, Steinar Mathisen, sier rederiet har forsøkt å gå ut med informasjon, men at de har fått tilbakemeldinger om at det ikke har vært nok. Folk har forventet å bli informert om hva feilene består i og om forventet tid for reparasjon. Dette har vært vanskelig for rederiet da situasjonen har vært uforutsigbar.

– MF Hasvik har problem med shuttel, det vil si propellen. Ombord i MF Bergsfjord har hatt folk jobbet dag og natt med å skifte en turbo, forteller Mathisen.

Drift fra i morgen

MF Bergsfjord ventes å være i drift fra i morgen tidlig, og skal betjene begge fergestrekninger i Loppa. I løpet av fredag kveld ankommer reserveferge som skal erstatte MF Hasvik.

– Denne ferga tar 50 biler, sier Steinar Mathisen. Han påpeker at ledelsen i rederiet beklager det reisende har vært utsatt for, men sier samtidig at fergene i Loppa har vist god regularitet i år med 14 innstillinger på grunn av feil.

- Resten skyldes været, sier Mathisen.